Маршруткою бездоріжжям. Як на Прикарпатті учні сільського ліцею добираються на навчання


Близько шести кілометрів бездоріжжям на рейсовому автобусі. Так добираються до навчального закладу учні та педагоги Сівка-Войнилівського ліцею, які проживають у сусідньому селі Лука Калуського району.

Шестикласник Микола Псюк, аби дістатися до школи, прокидається о 7:30. Далі йде на маршрутний автобус, щоб доїхати у сусіднє село до школи, і їде близько 15 хвилин, пише Бліц-Інфо з посиланням на Суспільне.

Микола Псюк

"Спочатку було важко, а потім я звик. Спочатку ледве-ледве прокидався. Все мама мусила будити. А тепер сам встаю. Дорога мене не втомлює, в мене все добре", - каже Микола Псюк.

Мати Миколи Мирослава Псюк каже, що дала дитину у навчальний заклад в іншому селі, бо у їхньому лише початкова школа: "Так як він 1-2 клас вчився в Сівці-Войнилівській, то захотів туди йти, бо знає всіх дітей, вчителів".

Жінка каже, що гірше, коли син їде на нульовий урок о 7:30, адже треба прокидатися в 6:30 на автобус: "З першого вересня трохи тяжко, бо під час карантину зняли цей рейс і не було автобуса".

Їдуть до навчального закладу 14 дітей з Луки. Один з них - і однокласник Миколи Псюка Максим Блищик, який теж, аби поїхати до ліцею, встає о 7-й годині: "Я встав. Пішов помився, одягнувся, снідаю та збираю сумку. Далі йду на автобус і їду".

Максим Блищик

Крім дітей, до школи добираються і працівники навчального закладу. Оксана Іваницька працює шість років вчителькою української мови та літератури у Сівка-Войнилівському ліцеї. Щодня також добирається до школи. Розповідає, що якби був шкільний автобус, то було б простіше та швидше добиратися.

"Дороги в нас дуже, якщо сказати, що погані, то нічого не сказати. Це жахливі дороги. Навіть велосипедом важко об’їхати ті ями. Особливо, коли дощ, дороги взагалі розмиті. Неможливо проїхати. Звичайно, що дітям зручніше і нам вчителям, бо я не одна добираюся із сусіднього села. Набагато зручніше і комфортніше було б добиратися шкільним автобусом", - каже Оксана Іваницька.

Оксана Іваницька

За словами директора Сівка-Войнилівського ліцею Анатолія Мірошника, всього до навчального закладу доїжджають 22 школярі з навколишніх сіл: "Це учні практично всіх класів: від першого до одинадцятого. Мова за шкільний автобус йшла досить давно, але на даний період часу його немає. Можливо, як увійдемо до Войнилівської ОТГ, то з нового року вже запуститься маршрут шкільним автобусом "Цвітова-Войнилів".

Як на Прикарпатті учні сільського ліцею добираються на навчання

Зараз на балансі Войнилівського ліцею, за словами директора закладу Івана Тиніца, є чотири шкільні автобуси, якими довозять дітей з восьми навколишніх сіл. Розповідає, що у 2018-му році заклад виграв конкурс на опорний заклад, тоді їм виділили кошти, частину - на придбання автобусів.

"Було придбано три нові автобуси, але вони ще стояли на балансі районної ради. Рада спробувала забрати їх і віддати на Сівка-Войнилівський ліцей. Відповідно з області надійшла вказівка - раз автобуси придбані за гроші від створення опорного навчального закладу, то їх віддали мені назад", - розповідає Іван Тиніц.

Більше у відео:

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!