Машина часу в Прип'яті. Як сталкери "повертаються" у 1986 рік


Класична радянська кімната: письмовий стіл, килим на стіні, плакати Цоя і Висоцького, дисковий телефон і настільна лампа.

Все, як у середині 1980-х, готовий інтер'єр для твору братів Стругацьких, інформує BBC News Україна.

Але за вікном цієї кімнати - Прип'ять. Мертве понад тридцять років місто, появу якого фактично передбачили згадані Стругацькі в "Пікніку на узбіччі" і Тарковський у "Сталкері".

Люди, які побували у цій кімнаті, зізнаються, що від різкого контрасту між нею та руїнами решти закинутих прип'ятських приміщень, стає ніяково.

Так група сучасних українських "нелегальних туристів" у Зоні намагається відтворити там атмосферу 1986 року і повернути давно покинуті квартири до того вигляду, у якому вони були до аварії на Чорнобильській атомній станції.

А в Державному агентстві з управління Зоною відчуження повідомили BBC News Україна про офіційні плани відтворення на кількох об'єктах атмосфери 1980-х років.

Назад у 1986-й

Кімната

 Станіслав "Поліський" - відеоблогер і сталкер, який ходить в Зону відчуження понад десять років, легально і нелегально.

"Коли вперше їхав у Прип'ять в 2007 році, то дуже хотів побачити застиглий час, побачити Радянський Союз. Очікування не справдились. У гербовій 16-поверхівці побачив лише пусті розграбовані квартири з потрощеними меблями", - пригадує він.

І додає: замість умовного "музею 1986 року" зустрів лише "музей мародерів".

Кімната у Прип'яті

"Тому вирішили повернути час хоча б у кількох місцях. Адже Прип'ять зараз - це руїни, на які місто перетворили час та мародери", - відзначає Станіслав.

Так народився неформальний сталкерський проєкт "Машина часу", у якому вони намагаються реконструювати різні приміщення покинутого міста.

Сталкери вже зробили ремонт у двох приміщеннях дитсадка "Теремок" (спальні та ігровій кімнаті), у кухні однієї з прип'ятських квартир, а також у житловій кімнаті. 

Приміщення

"Ми вважаємо Чорнобильську зону унікальним та історично важливим місцем, яке хочемо зберегти у будь-який спосіб. І ціль нашого проєкту - повернути деяким місцям їхній попередній вигляд, до розграбування мародерами. Вигляд, який дозволить зануритися в атмосферу застиглого часу", - розповідає Станіслав в одному зі своїх відео.

Більше читайте на BBC News Україна.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!