Мешканці прикарпатських сіл змушені їхати за ліками у міста через відсутність аптек - голова НСЗУ


На Прикарпатті за минулий рік зі 145-ти тисяч електронних рецептів, лише 23 тисячі жителів сіл отримали ліки на місцях, решту їхали до міста.

Різниця між погашенням рецептів у містах і селах Прикарпаття є разючою. Про це під час брифінгу повідомила голова НСЗУ Наталія Гусак, інформує кореспонтентка Бліц-Інфо.

За її словами велика кількість жителів сіл їздять у аптеки до більших міст за ліками, а частина людей не отримує ліки взагалі.

"У містах Прикарпаття погасили більше електронних рецептів, ніж виписали - 115%. У селищах рівень погашення - 96%, тоді як у селах всього 16% рецептів. Тобто зі 145-ти тисяч виписаних електронних рецептів, жителі сіл отримали ліки на місцях всього за 23-ма тисячами рецептів. З 636 тисяч аптек, більша частина в міста і селищах. В селах мало аптечних пунктах, які законтрактовані",- каже голова НСЗУ.

Як варіант вирішення проблеми заплановано запустити мобільні аптечні пункти від "Укрпошти", та зменшити вимоги для ліцензування аптечних пунктів у селах.

"Укрпошта розпочала набір фармацевтів. Проєкт запрацює в другій половині 2024 року. Ми також пропонуватимемо головам громад ще один зручний спосіб. Хто потребує ліків у сільській місцевості - це в основному люди похилого віку. Тож соціальні працівники і фельдшери можуть отримувати лікарські препарати за рецептами і привозити та роздавати підопічним",- каже Наталія Гусак.

Своєю чергою заступниця голови ОДА Людмила Сірко наголосила, у 2023 році НСЗУ профінансувала область на 5,5 мільярда гривень. 

"За 2023 рік виписано понад 500 тисяч електронних рецептів це на 40% більше в порівнянні з 2022 роком. З них 85% рецептів погашено",- каже людмила Сірко.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!