Міненерго хоче підняти тариф на електрику для населення


Новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Бойко вважає одним з важливих питань у секторі перегляд з 2021 року діючого механізму перехресного субсидування, за яким населення отримує електроенергію за пільговою ціною.

Про це Бойко заявив під час свого першого брифінгу після призначення, інформує УНІАН.

"Наступний пріоритет - зниження перехресного субсидування. За цією фразою стоїть об'єктивна необхідність перегляду підходів до формування тарифів для побутових споживачів. Оскільки сьогодні, в тому числі в інформ-полі, присутня велика кількість маніпулятивних заяв про кінцеву вартість електроенергії для населення", - сказав він.

За його словами, станом на листопад побутовий споживач платить за електричну енергію 1 копійку, оскільки діючий тариф покриває тільки витрати на транспортування. В Україні середньозважена вартість транспортування електроенергії від станції до будівлі, включаючи тариф на передачу НЕК "Укренерго", тариф оператора системи розподілу і тариф на поставку від постачальника, становить 1 гривня 03 копійки за кВт-год.

"Отже, сумарно доставка коштує 1 грн 03 копійки, а середньозважена ціна одного кВт-год для побутового споживача за останні 2 місяці статистично становить 1 грн 04 копійки. Тобто, по суті, в рамках поточної моделі ПСО, за якою " Енергоатом" і "Укргідроенерго" продають електроенергію для "гарантованого покупця" по 1 копійці, оплачується виключно поставка", - пояснив глава відомства.

Скільки платять українці

В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад це – 1 грн 68 коп. за кВт-год.

Разом з тим, для промислових споживачів ціни на електрику формуються на підставі ринкових механізмів і коливаються від 2,5 грн до 4 грн за кВт-год.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!