Мобілізація по-богородчанськи


Позачергова сесія Богородчанської районної ради нібито зняла напругу, яка повисла над районом з минулої п’ятниці. Чоловіки почали масово отримувати повістки з викликами на військкомат. Причому отримували повістки практично всі: ті хто служив у армії, ті хто не служив, ті хто був не придатний за станом здоров’я та мав інші причини не йти до війська.

Одна з жінок на камеру розповіла, що лікарі сказали її чоловіку: «На м‘ясо годєн». Тепер жінці прийшло повідомлення на телефон, де йдеться про те що якась група має виїжджати. Жінка думає, що це повідомлення з військкомату.

Це збурило місцеве населення і 22 липня жителі району перекрили автомобільну на Івано-Франківськ з вимогою відмінити мобілізацію в Богородчанському районі.

25 липня на позачерговій сесії громада отримала відповіді на безліч запитань. Голова районної ради Михайло Головчук розповів присутнім на сесії депутатам та мешканцям району, яких до слова зібралось близько тисячі, про причини паніки і про помилки, яких припустились працівники військкомату. Справа в тому, що замість повісток для медогляду вручили повісти з синім корінцем, які призначені для мобілізації.

Саме тому на сесії прийняли рішення відмінити попередні висновки медоглядів, прийняли резолюцію, яку зачитав голова районної ради.

Заступник військового комісара Богородчансько – Надвірнянського військкомату Винник Юрій Григорович розповів, що відповідно до статті 23 відстрочка від призову надається наступним військовозобов’язаним : заброньованим організаціями, установами та підприємствами працівникам, чоловікам, які мають більше 5-ти дітей віком до 16 років, жінкам, які мають дітей до 16 років також військовозобов’язаним які здійснюють догляд за не працездатними особами, крім того народні депутати та військовозобов’язані, які перебувають на спеціальному обліку.

Минулого тижня була загроза відкритого вторгнення Росії на території України, тому була потреба в швидкі терміни підготуватись до мобілізації. Сільські ради та військкомати недостатньо розтлумачили людям ситуацію і люди подумали, що в державі відбувається мобілізація, а це було лише уточнення списків. Люди ж запевняють, що до війська жоден житель району не піде доти, поки на передовій не буде синів депутатів та чиновників.

Галицький коресподент