Мобілізаційний гамбіт


На Прикарпатті мобілізація триває. Система працює, наче конвеєр, чоловіки із повістками в руках та спакованими наплічниками щодня оббивають пороги військкоматів. Тим часом волонтери завзято підтримують учасників АТО, їм відправляють спорядження, харчі та засоби гігієни. Обласні обранці традиційно приймають програми, покликані захистити бійця на лінії вогню.

Герої з народу

Під обласним військкоматом людно кожен день, адже до завершення третьої хвилі часткової мобілізації (затвердили мобілізаційну хвилю 21 липня, триває вона 45 діб), залишилося два тижні. Першу часткову мобілізацію оголосили в березні, другу – в травні, скільки таких указів буде – не знають навіть військові. Правда, повістки військовозобов’язаним, які підлягають мобілізації, приходять щодня.

Лавочки під обласним військкоматом окупували родичі армійців, хтось із дітьми цілий день висиджує, аби почути обнадійливе «непридатний», хтось із щедро ладованих пакунків дістає перекус, а інші з рятівною водичкою в руках відходять від домашніх армійських проводів. Ті, хто прийшов сюди, готові захищати батьківщину. Вони спантеличені, розгублені, переймаються сімейними проблемами, але від військової служби не відмовляються.

«Щойно на обласній комісії сказали, що «придатний», але чи заберуть його сьогодні, чи дадуть відтермінування – ще не знаємо», - дружина уже військового Люба Гогоц власні емоцій тримає у міцному кулаці. Проводжати чоловіка вона приїхала з двома дітьми та мамою. Василеві Гогоцу 32 роки, він живе в Ямниці. Про права мобілізованих знає лише те, що найбільше турбує його сьогодні, – це збереження заробітної плати, адже заробіток на ПАТ «Івано-Франківськцемент» був помічним для родини.

«І лікарі знайшли причину, аби його комісувати, і ми його просили, але він сказав: йду і все», - до розмови долучається Василева теща Галина. Далі жінка перераховує те, що спакувала зятеві в дорогу: білизна, засоби гігієни, цигарки, їжа на два дні.

Ще один мобілізований доброволець, адже ті, хто жахається війни, сюди просто не приходять, - каже Василь Вишиванюк з Коломиї. Він працює викладачем музики у педагогічному коледжі. Запевняє, що воювати вміє, адже колись був снайпером. «У мене 22-річний син і дворічний внук та дочка, яка цього року піде в другий клас, то краще я піду, аніж повістку синові вручать. У нього досвіду немає», - пояснює чоловік свій вибір.

На плацу перед «Патріотом» (так називають район обласного військкомату) нічого незвичного не відбувається – це чергове відправлення мобілізованих у військові частини. Так зване виконання мобілізаційних планів, пояснює т.в.о. начальника відділу з роботи із особовим складом та громадськістю Сергій Білий. За його словами, щодня рекрутують фахівців окремих військово-облікових спеціальностей. Мобілізовані прикарпатці потрапляють у різні військові частини, усі вони підпорядковуються Оперативному командуванню «Північ», а це територія Західної України, Полісся та Чернігівської області.

«Комісар та його заступник повідомляють усім мобілізованим права та обов’язки. Розказують про гарантії, які держава дає призовникам на військову службу. Серед головних – збереження робочого місця та посади не більше, аніж на рік із збереженням середнього заробітку. Причому виплати виділяються із коштів Міноборони. А перебуваючи в зоні АТО, військовослужбовці отримують ще одну зарплату», - запевняє Білий.

Закон про АТО

Окрім уже традиційної народної допомоги українським армійцям, президент Петро Порошенко також подбав про безпеку учасників АТО: він підписав закон про соціальний захист сімей загиблих військовослужбовців. Дія закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» поширюється на членів сімей працівників органів внутрішніх справ України, які загинули або померли внаслідок поранення чи контузії, отриманих під час антитерористичної операції. Документ Верховна Рада прийняла ще 19 червня. У переліку пільг: безоплатне отримання ліків, першочергове зубопротезування, забезпечення санаторно-курортним лікуванням або ж отримання компенсації вартості такого лікування, щорічне медичне обстеження і першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та госпіталізація. Крім того, учасників АТО прирівняли до учасників бойових дій, на них також будуть поширюватися пільги.

Відповідні зміни до закону президент підписав ще місяць тому, проте Кабінет міністрів дотепер не визначив, які саме документи потрібно зібрати для їх оформлення. Поранені в АТО й досі не можуть отримати статус учасників бойових дій.

Правда, вже дозволили звертатися за одноразовою грошовою допомогою. Нагадаємо, родинам загиблих мають виплатити по 609 тис. грн. Тим, хто внаслідок поранення одержав першу групу інвалідності, - 314 тис. грн., другу – 243 тис. грн., третю - 183 тис. грн. Допомогу іншим пораненим нараховуватимуть залежно від тяжкості наслідків ушкодження. Після демобілізації одноразову премію в розмірі місячної зарплати отримають усі учасники бойових дій.

А поки триває антитерористична операція, кадровим військовим і мобілізованим надали фінансові пільги: їх звільняють від сплати штрафів, санкцій, пені за невиконання зобов'язань, відсотків перед банками, в тому числі не нараховуються і відсотки за користування кредитом.

Прикарпатські депутати також прийняли обласну програму підтримки сімей загиблих і постраждалих як під час Майдану, так і в АТО. Чиновники запевняють, що вона діє, наразі обласний департамент соцполітики працює над її фінансовим наповненням.

«Ніхто в обласному бюджеті не планував витрат, які ми несемо. Насправді у нас в резервному і мобілізаційному фондах на видатках залишилися просто копійки. До прикладу, лише 295 тисяч в резервному фонді, на противагу тому, що раніше тут було по кілька мільйонів. Зараз думаємо про фінансове забезпечення цієї програми, будемо робити грошові перекидки, вкотре здійснимо перерозподіл бюджету і вже на наступній сесії плануємо це затвердити», - пояснює шляхи пошуку грошей заступник голови ОДА Сергій Адамович.

Родинний паспорт

До речі, обласна програма передбачає запровадження єдиного реєстру, визначення соціально-побутових умов і потреб сімей, налагодження співпраці з благодійними волонтерськими організаціями, надання безоплатної правової допомоги, надання земельних ділянок загиблим та пільг з оплати вартості житлово-комунальних послуг, погашення державою виплат за кредитними договорами та надання щорічної допомоги родинам загиблих до роковин трагедії. А для дітей, батьки яких загинули в АТО, вона гарантує оздоровлення на пільгових умовах.

Цим займається нещодавно створений координаційний комітет, до його складу увійшли представники влади, громадськості та волонтерських рухів. Співголовами координаційного комітету стали заступник голови ОДА Сергій Адамович та народний депутат 5-го та 6-го скликань Зіновій Шкутяк.

«Координаційний комітет допомоги пораненим під час АТО матиме благодійний рахунок. Оскільки він не буде державним, то не буде проблем із казначейством. Це добре, адже ми мали не дуже успішний досвід із державними рахунками і від цього відійшли», - запевняє Адамович.

З обласної казни уже виплатили по 100 тис. грн. родичам одинадцятьох загиблих, ще одна родина отримала 50 тис. А сім’ям, чоловіки яких перебувають у зоні бойових дій, виплачували по 5-10 тис. грн., звітують чиновники, нарікаючи на дірки в бюджеті.

Обласна програма наразі тільки дублює підписані Порошенком зміни до закону. А під час її обговорення постають головні питання: не як, а хто та за який кошт виконуватиме фінансування?

                                                                                            Галицький кореспондент