Модний вельвет: що за тканина та як із неї шити


Переплутати характерні короткі ворсинки та поздовжні смужки вельвету із замшею чи оксамитом неможливо. Шляхетна тканина вельвет знову актуальна, мультифункціональна, застосовується для одягу та декору інтер'єру.

З чого зроблено вельвет

Традиційно для виробництва застосовувалася бавовна: гігроскопічна, повітропроникна, тактильно приємна. Основним недоліком натурального полону з ультракоротким ворсом була зносостійкість: через тертя ворс втрачає об'єм і блиск, тканина стоншується. У суміші з синтетичними волокнами, віскозою та шовком тканина стала довговічною та максимально ефектною.

Чим відрізняється тканина вельвет

Довгі поздовжні смуги, короткий ворс на лицьовій частині та полотняна структура вивороту – основна ознака вельвету. Спосіб виробництва складний: особливе переплетення ниток основи та поперечних, створення пухнастих смужок.

Вельвет має кілька різновидів:

  • корд – щільна тканина з довгим ворсом та широкими, до 5 мм, смугами, в основному застосовується для меблів, штор, сумок;
  • рубчик – еластичне полотно з короткими ворсом та вузькими (до 3 мм) смужками, основа модних колекцій;
  • фасонний вельвет – рельєф лицьової частини нагадує жаккард чи тиснення, універсальний матеріал;
  • стрейч-вельвет із додаванням волокон еластану.

Матеріал не прозорий, щільний, погано драпірується, накопичує статичну електрику. Цінують вельвет за його декоративність та фактуру.

Як шити з вельвету

Перед покупкою відрізу та розкрою врахуйте, що тканина після обробки у гарячій воді втратить до 10% обсягу. Декантування вельвету обов'язково, інакше після прання куртка чи спідниця стають тісними.

Шити міцними нитками, із роликовою лапкою, припуск на шви до 7 мм. Згинати тканину зручно по центру рубчика, це важливо врахувати під час проєктування ширини кишень, комірів, планок, поясів.

Як прати та прасувати вельвет

Незалежно від складу волокон, переважно прати в делікатному режимі виворотом назовні за температури 30°С. Замість порошку використовуйте гель чи капсули. Сушити у розправленому вигляді. Щоб фактура вельвету збереглась, необхідно прасувати на м'якій поверхні (подушка або м'який валик). Праскою розгладжують винятково бік вельвету, інакше залишаються сліди.

З вельвету шиють елегантні офісні жіночі костюми, спідниці та сарафани. Незалежно від гендеру, вельвет ефектно наголошує на актуальності піджака, демісезонної куртки, дитячих комплектів та комбінезонів.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!