Москва погрожує постійними конфліктами на кордоні у разі спроб встановити "стіну Коломойського"


Росія не визнає односторонньої демаркації українсько-російського кордону

Про це заявив голова комітету з міжнародних справ Держдуми РФ Олексій Пушков в ході засідання нижньої палати російського парламенту, пише «Ділова столиця».

«Останнє що ми чули - це намір провести односторонню демаркацію кордону. Треба сказати, що односторонньої демаркації кордону не буває. Якщо в Києві не в курсі, то для демаркації кордону завжди створюється змішана комісія, і дві сторони цим займаються, це взагалі є предметом окремої угоди між державами. Кордон, проведений однією країною, є незаконним, невизнаним і не має жодної юридичної сили. Тому одностороння демаркація кордону - це вихід на постійні прикордонні конфлікти з Росією. Можна припустити, що російська сторона цю демаркацію не визнає, хоча б тому, що такий спосіб суперечить всім нормам міжнародного права», - сказав Пушков.

Нагадаємо, учора Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення встановити інженерні споруди для захисту кордону України з Росією. «Прийнято рішення про будівництво інженерних споруд уздовж нашого кордону та невідкладні заходи для розвідки з нейтралізації диверсантів, які проходять на територію України», - заявив секретар РНБО Парубій. 

За його словами, РНБО доручила Кабінету міністрів організувати односторонню демаркацію українсько-російського державного кордону, забезпечити її необхідним інженерно-технічним облаштуванням відповідно з існуючим рівнем загроз національній безпеці.

У свою чергу, Європа дивується, чому цього не було зроблено раніше. Так, голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський називає «великим питанням» те, куди пішли кошти, які Європейський Союз виділяв Україні для облаштування кордону з Російською Федерацією. «ЄС надав десятки мільйонів євро для того, щоб допомогти українським прикордонникам, і що ми тепер отримали під час кризи - українські прикордонники просять ЄС допомогти грошима для того, щоб купити все. А що тоді сталося з тими десятками мільйонів, які надавалися українським структурам, одне велике питання», - сказав Томбінський.