На Долинщину повертаються лихі 90 – ті


Минуло вже 10 днів з того часу, як у селі Вигода Долинського району працівники лісокомбінату спільно з громадою району висловили недовіру директору Вигодського лісового господарства Ігорю Тимочку. За цей час ситуація не покращилася.

Як каже активіст «Народного контролю» Долинського району Віктор Штурмак, на нього здійснюють тиск через діяльність в організації і підтримку працівників, які вимагають звільнення Ігоря Тимочка.

«Я живу у Вигоді. Тому не можу залишатись осторонь подій, які відбуваються в рідному селі, - розповідає чоловік. - Шляхом таємного голосування колектив лісового господарства смт. Вигода висловив недовіру директору. А громадські активісти, вирішили підтримати їх рішення, тому що вони до нас звернулися. Працівники самі не могли справитись з ситуацією, яка виникла на підприємстві, тому ми допомогли їм із організацією страйку».

Головна мета - щоб на вимоги відреагувало керівництво області та начальство управління використання лісових ресурсів у Києві. Чи хоча б у Франківську. Проте відвідавши лісову агенцію Івано-Франківської області громада не отримала бажаної відповіді. Ігор Тимочко і досі залишається на посаді директора. Начальник управління лісового господарства Олексій Голубчак повідомив у бесіді з активістами, що справа просувається дуже повільно. Мовляв, він відправив подання про звільнення у столицю. Проте той зараз на лікарняному, тому звільнити його неможливо.

До речі, ще з минулого тижня працівникам лісового господарства погрожують. А тепер, кажуть вони, ці погрози починають втілюватисяся в життя.

«Рідний брат директора говорив, що у нас виникнуть проблеми і ось вони, - розповідає Віктор Штурмак. - У автомобіль моєї дружини заклали вибухівку. Експерти з Івано-Франківська взяли її на дослідження, тому що вибух наніс ушкодження автомобілю. Зокрема, пошкоджено стартер, трамблер, радіатор, бампер, капот. Зараз експерти оцінюють збитки. У селі у мене ворогів немає. Я ні з ким не конфліктую, тому факт закладення вибухівки пов’язую виключно з діяльністю у Народному контролі Долинщини».

Пан Віктор звернувся із заявою у правоохоронні органи. Проте у силу правосуддя вірить слабо.

«Місцева міліція намагається щось робити, - пояснює свою невіру чоловік, - наприклад, реєструє заяви, але до арештів справа не доходить. Ніяких змін не відбувається, нікого не карають».

Погрожували, каже, не одному йому. Мовляв, на дружину одного активіста Народного контролю теж тиснули.

«Казали, що якщо її чоловік не припинить діяльність у Народному контролі, то проламають голову спочатку їй, а потім і чоловіку, - говорить Штурмак. – Наші жінки вже бояться випускати дітей у двір гуляти».

Як каже Віктор Штурмак, наразі вони планують пікетувати ОДА. Але якщо це не допоможе будуть більш радикальніше відстоювати себе та свої сім’ї. Припускає, що братимуть в руки рушниці і йти боронити сім’ї. Але боротимуться до кінця. Адже справедливість, має восторжествувати.

Галицький кореспондент