На Івано-Франківщині обкрадають біженців?


«В івано-франківській «Просвіті» вже близько місяця збирають речі та продукти для людей, що приїхали з Криму. Приносять люди всього дуже багато, про що свідчать заповнені мішками коридори. При цьому, взагалі не зрозуміло, чи доходить потрібна допомога до біженців?»

Лист такого змісту надійшов до редакції «Бліц-Інфо» від пані Оксани. Жінка пише, що кілька разів  була волонтером у «Просвіті» де сортувала одяг. 

«Гуманітарної допомоги багато, ще більше людей, які виконують роботу волонтерів. Натомість, не вистачає порядку та злагодженості у роботі. Та найбільше дивує, те як сортують одяг. Гірший залишають, а кращий та новіший відбирають начебто для сімей військових. Як на мене, це викликає підозри, що частина речей не доходить до сімей потребуючим. Незрозуміло, яким чином контролюють чи дійшла допомога до адресата? І чи не краще без посередників допомагати біженцям?», - роздумує у листі жінка.

Натомість співголова Івано-Франківської обласної Координаційної ради з питань надання допомоги людям у період надзвичайних ситуацій Леся Аронець повідомила, що передати допомогу біженцям особисто навряд чи вдасться. Адже одразу після прибуття, під час підписання договору про надання супроводу, більшість біженців просять гарантувати їм цілковиту конфіденційність.

«Звісно, ми не можемо прослідкувати за кожною іграшкою, кофтиною чи шампунем, котрий приносять до «Просвіти», але ще жодних скарг чи претензій не було. Кожна сім’я біженців регулярно робить замовлення, відповідно до якого неодмінно отримує всі необхідні їй речі. Окрім цього надають стандартні пайки: продуктові та із засобами гігієни. Все це документально завірено», - наголошує пані Аронець.

Також, за словами Лесі Аронець, коли людина жертвує певну допомогу, обов’язково реєструють її прізвище, ім’я і безпосередньо саму пожертву. Тому, будь-які звинувачення не мають під собою реальних підстав.