На одну зарплату: директор Прикарпатського нацпарку «Гуцульщина» та його родина з чималими маєтками


56-літній Василь Васильович Пророчук ще з 2002 року займає посаду директора національного природного парку «Гуцульщина» на Прикарпатті – від першого дня його створення. Загалом чоловік пропрацював понад 40 років на державній роботі.

 І вочевидь, працював добре, адже зараз його родина має чималі статки – хорошу нерухомість та дорогі іномарки.

Як вдалося Василю Пророчуку, працюючи на державній службі, нажити чималу кількість добра, – з’ясовували у своєму розслідуванні журналісти підпроекту «Народний контроль. Спецвідрядження» на телеканалі ZIK.

Нагадаємо, національний природний парк «Гуцульщина» на Косівщині Івано-Франківської області було створено у 2002 році. І, практично, від початку існування «Гуцульщину» переслідують скандали. Так, указом Президента під парк доручили вилучити понад 7 600 гектарів земель. Проти цього повстали мешканці сіл Старі Кути, Город, Пістинь, Бабин, Черганівка, які мають державні акти на землю. Та ще більше людей обурило, що у новоствореному парку регулярно ведеться вирубка дерев.

Лише у 2011 році на території Національного парку «Гуцульщина» екологічна інспекція та УБОЗ виявили 92 незаконно зрубані дерева на суму майже 120 тисяч гривень.

Директор «Гуцульщини» Василь Пророчук і не заперечує цього: справді, у нацпарку бувають самовільні вирубки. «Ви знаєте, людей вбивають, магазини грабують. Однозначно, є й рубки», – аргументував він.

Та, як виявилося, попри те, що у нацпарку не встигають відстежувати за незаконними вирубками, все ж, зважаючи на вигляд адміністративної частини «Гуцульщини», господарювати тут вміють. До прикладу, офіс чималий та доглянутий.

Родина ж директора має у селі Соколівка чимало нерухомості. Так, біля гір і річки стоять два будинки. Василь Пророчук не приховує, що садиби належать його родині. Зокрема, одна із них належить його синові – Миколі. Інший будинок, дерев’яний, – дружині директора, Катерині, яка, до речі, є бухгалтером «Гуцульщини». Її ж родич, Юрій Стефурак, заступник директора нацпарку.

Неподалік зводить хороми другий син Василя Пророчука – Василь. Через дорогу мешкає і сам директор нацпарку. На його подвір’ї – недешева іномарка. За словами пана Пророчука, авто належить жінці.

«Ми, всі родичі, «скинулися» й купили їй цю машину. Моя дружина заслуговує набагато більше, ніж «Тойота», – каже Василь Пророрчук, який донедавна їздив «Тойотою Ландкрузер».

Звідки взяв кошти, пояснює лаконічно – заробив! «У мене сорок років стажу. Раніше, ще за Союзу, я по п’ять разів їздив в Росію з яблуками», – стверджує Василь Пророрчук.

Ціковою є діяльність тещі Василя Пророчука, Катерини Стефурак, яка є засновником фірми «ПМК – 77». Саме ця компанія неодноразово вигравала чималі тендери в регіоні. До прикладу, у жовтні 2013-го – на відновлення водозахисної дамби на річці Рибниця. За це із держбюджету фірма має отримати понад 2 млн. гривень. Також ця ж фірма здобула перемогу у тендері на майже 1 млн. грн. на проведення берегоукріплення річки Східничанка, та понад 4,5 млн. грн. – на відновлення дамби на річці Прут.

Сам директор «Гуцульщини», за його ж словами, бізнесом ніколи не займався. Це правда: особисто на Василя Пророчука не зареєстровано жодної фірми. А от на його синів – чимало. «Народний контроль. Спецвідрядження» знайшов інформацію, що син директора Василь зареєстрований підприємцем. Серед видів діяльності вказана й оптова торгівля деревиною.

Також Василь Пророчук-молодший заснував будівельну компанію «Лісоруб» і фірму «Гідроенергобуд». Його внесок у статутний фонд останньої – 4 млн. гривень. Ці фірми займаються зведенням житлових і нежитлових будівель. До речі, восени 2013-го «Гідроенергобуд» в Івано-Франківську опинилася у центрі скандалу. Під час спроби звести будинок на території скверу у мікрорайоні Пасічна, проти будівельників повстали місцеві мешканці.

« Коли ми зробили всю документацію, отримали дозволи на будівництво, проекти, то розпочали огороджувати парканом ділянку під будівельний майданчик. Але вийшли люди, почали все валити», – розповів у телефонній розмові Василь Пророрчук-молодший.

Микола Пророчук – також бізнесмен, засновник інвестиційно-будівельної фірми «НІКА». Фірма добра відома в Івано-Франківську. Саме вона у 2012 році виграла тендер на суму близько 13 млн. грн. для проведення капітального ремонту місцевої вул. Т. Шевченка. А торік «НІЦІ» дісталася і перемога у тендері на майже 6 млн. грн. – на додаткові роботи на цій же вулиці. Вибухнув скандал, адже й понині вул. Шевченка до пуття так і не довели.

Микола Пророчук стверджує, що затримка із завершення ремонту виникла через те, що фірма й досі не отримала від міськвиконкому всіх коштів, а ще – через невідповідності в проектній документації.