На Прикарпатті 32 заклади б'юті-індустрії використовують російські шпигунські програми


32 заклади б'юті-індустрії, які працюють в Івано-Франківській області, для роботи з клієнтами використовують пов'язане з росіянами програмне забезпечення Altegio.

До повномасштабного вторгнення популярним сервісом серед барбершопів, салонів краси та клінік була російська програма Yclients. Формально Yclients припинила роботу в Україні за кілька тижнів після повномасштабного російського вторгнення – у квітні 2022 року. Тоді ж на ринку з’явилася аналогічна, але уже українська компанія Altegio з європейським корінням, яка заперечує будь-який зв'язок з окупантами.

Втім, як з'ясували розслідувачі NGl.media, насправді поява Altegio була маркетинговим ходом, щоб зберегти присутність Yclients на українському ринку. Фактично мова йде про одну й ту ж російську компанію, що має тісні стосунки з урядом та спецслужбами РФ. Так, розслідувачі знайшли в документації Altegio пряму згадку російського сервісу – функції з запитами на Yclients. За інформацією NGL.media, засновник російського сервісу Yclients Юрій Петров контролює Altegio.

"У 2020 році компанія Yclients стала резидентом «Сколково» – інноваційного центру, заснованого у 2010 році російським урядом. Компанії з таким статусом користуються податковими пільгами і змушені співпрацювати з російськими спецслужбами. Частина компаній зі «Сколково», що спеціалізуються у галузі інформаційних технологій уже включені у санкційні списки США", - наголошують розслідувачі.

 У розслідуванні зазначається, що на Прикарпатті працює 32 заклади б'юті-індустрії, опис яких має актуальні посилання Altegio чи Yclients.

Експерт з цифрової безпеки Павло Бєлоусов вважає, що при потребі російські спецслужби легко можуть отримати доступ до даних про клієнтів закладів, які використовують сервіси Altegio чи Yclients. Це досить цінні дані, адже дозволяють зрозуміти де і коли перебуватиме певна людина, яка зацікавить спецслужби, отримати її телефонний номер тощо.

«Ми ж знаємо, як працюють росіяни і що закони їх особливо не цікавлять, вони придумають як дістати те, що їм потрібно. Європейські реєстрації [російських компаній] – це, по суті, замилювання очей і можливість приймати гроші, оскільки діяльність купи російських банків заблоковано закордоном. Росіяни [власники бізнесу] завжди, скажімо так, під загрозою тиску зі сторони спецслужб і вони будуть робити все, щоб зберегти свій дім і бізнес, а решта їх особливо не цікавить», - каже Бєлоусов.

Детальніше за посиланням.

Головне фото ілюстративне.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!