На Прикарпатті підозрювана в розкраданні коштів фірма ремонтуватиме школу за 40 мільйонів


Відділ освіти Верховинської селищної ради підписав договір із ТОВ «Інвестиційна-будівельна компанія Західспецбуд» на ремонт Красноїльської загально-освітньої школи. Компанія, яку підозрюють у розкраданні державних коштів, отримає 40,27 млн грн.

За договором передбачено, що підрядник проведе капітальний ремонт школи. Зокрема, за ці кошти «Західспецбуд» має провести капітальний ремонт приміщення (заміна мереж, утеплення фасадів, внутрішні роботи), а також реконструювати футбольне поле ‒ створити дренажну систему, засіяти газон, встановити лавки та трибуни. Роботи завершать до кінця 2022 року.

Стан деяких приміщень школи. Фото2019 року, Галицький кореспондент

За договірною ціною, компанія витратить на заробітні плати працівників 6,1 млн грн, тобто 15% від суми закупівлі. А прибуток становитиме 502 тис. грн ‒ 1,2%.

Участь у закупівлі, окрім переможця, взяло лише ТОВ «НВП Сервісбудмонтаж» із пропозицією на 1,7 млн грн дорожчою. Під час аукціону учасники не знижували цін. Вартість контракту із переможцем «Західспецбуд» на 2,4 млн грн нижча очікуваної вартості. Отож, на торгах зекономили 5,6%.

Фіктивна конкуренція і кримінал

У 2019 році видання «Курс» повідомляло, що народний дім у селі Белелуя на Івано-Франківщині, який будував «Західспецбуд» досі не ввели в експлуатацію, хоча у жовтні 2018 року його бутафорно «відкривали».

Будівництво народного дому почалося у 2008 р і його спочатку проводило ТОВ «Рембудкомінвест». У 2016 році підрядник через суд розірвав договір із Департаментом будівництва Івано-Франківської ОДА, бо той відмовився збільшити вартість угоди.

Департамент оголосив нову закупівлю. Серед учасників були ТОВ «ІБК «Західспецбуд» та ПП «Форесс», які розіграли тендер. Компанії подали найнижчі цінові пропозиції, у них був спільний номер телефону, адреса, а документи завантажили на Prozorro із різницею у півгодини. До речі, це була перша і єдина участь ПП «Форесс» у закупівлях.

Переможцем торгів став «Західспецбуд». Департамент уклав з ним договір на 6,65 млн грн. А згодом окремо дозамовив будівництво каналізаційних мереж та споруд  в народному домі на 260 тис. грн.

Згодом відділ культури та релігій Снятинської РДА та Белелуйська сільрада витратила понад півмільйона гривень на товари, які вже були передбачені угодою про будівництво. Це театральні, крісла, одяг для сцени і комплекти меблів. На фотографіях з відкриття народного дому це обладнання вже є. Отож, резюмує видання, їх закуповували на паперах вже після відкриття народного дому.

Через будівництво народного дому у липні 2019 року слідчі Івано-Франківської поліції почали досудове розслідування. За версією слідчих, «службові особи «Західспецбуду», перебуваючи у змові з службовими особами Департаменту будівництва Івано-Франківської ОДА, вчинили розкрадання бюджетних коштів у великих розмірах».

До речі, у закупівлі на ремонт школи «Західспецбуд» надає відгук про будівництво каналізації для народного дому в Белелуєві. У ньому Департамент будівництва Івано-Франківської ОДА рекомендує фірму як «надійного, сумлінного та професійного підрядника».

У 2020 році слідчі продовжили термін розслідування, оскільки в його ході почали будівельно-технічну експертизу та на той час не допитали й не встановили всіх свідків та очевидців.

Остання ухвала за цією справою у реєстрі датована лютим 2021 року. У ній, крім попередньої інформації про подвійні закупівлі, зазначено, що підрядник ймовірно вніс неправдиві відомості в акти виконанних робіт. За висновком експертів, сталеві резервуари, які встановили в народному домі, становлять 75 м3, хоча в актах виконаних робіт вказано 90 м3. За висновком, це завдало збитків на 333 тис. грн. Наразі розслідування продовжили до 2 серпня 2021 року.

Про компанію

ТОВ «Інвестиційна-будівельна компанія Західспецбуд» зареєстрована у м. Снятин (Івано-Франківська обл.), а його власником є житель Одеської області Дмитро Зубенко, хоча щонайменше до 2018 року фірма належала Левко Богданові з Івано-Франківська.

З початку 2020 року отримала 38 держзамовлень на 68 млн грн.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!