На Прикарпатті можуть скасувати виправдувальний вирок "чорним" трансплантологам


Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Івано-Франківської області розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги прокурора щодо скасування виправдального вироку фігурантам так званої справи «чорних» трансплантологів.

Як йдеться у повідомленні прес-служби Апеляційного суду, заслухавши суддю-доповідача, доводи прокурора, який підтримав подану ним апеляційну скаргу частково, та апеляційні скарги потерпілих, думку обвинувачених та їх захисників, які вважали вирок суду законним та обґрунтованим та заперечили доводи апеляційних скарг прокурора та потерпілих, доводи потерпілих, які підтримали подані ним апеляційні скарги та апеляційну скаргу прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи апеляційних скарг, колегія суддів ухвалила апеляційні скарги прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, та потерпілих задовольнити частково.

Також вирішено вирок Івано-Франківського міського суду від 20 січня 2014 року скасувати, а матеріали кримінального провадження про обвинувачення трансплантологів направити на новий судовий розгляд в той же суд в іншому складі.

Нагадаємо, 22 червня 2012 року міліція Івано-Франківськa порушила кримінальну справу проти 5 співробітників обласного бюро судмедекспертизи за підозрою в незаконному вилученні у трупів-донорів анатомічних утворень, тканин, їх компонентів та фрагментів для подальшого їх використання в створенні біоімплантатів.

20 січня 2014 року суд виправдав підозрюваних, посилаючись на те, що в даному випадку відсутній склад злочину, оскільки вилучені анатомічні матеріали у  донорів-трупів, згідно з висновком експерта, не могли використовуватись для трансплантації.

Таким чином, у діях обвинувачених відсутній склад злочину, передбачений частинами першою та п’ятою ст. 143 КК України, оскільки останні не здійснювали трансплантацію, а проводили вилучення анатомічних матеріалів для подальшого виготовлення біоімплантатів.

Паралелі