На Прикарпатті у кожній четвертій школі не вистачає учнів


У цьому році на Прикарпатті закрилися дві школи. Є навчальні заклади, де по кілька учнів або нема цілих класів. На 750 шкіл в області 202 малокомплектні.

Освітяни кажуть: такі школи складно утримувати, а знання вони дають недостатні. Та громади не погоджуються на закриття шкіл, бо не вірять, що дітям буде краще, пише ДК.

Колись у Чагрові, що за 20 кілометрів від Рогатина та рівновіддалений і від Івано-Франківська, і від Львова, у школі навчалося півтисячі учнів. Тепер люди роз’їхалися по більших містах у пошуках роботи, і у школі залишилося менше півсотні дітей. Їхні батьки хочуть, щоб діти й далі вчилися тут.

«Серед цих 32 учнів сім на індивідуальній формі навчання. Відсутні у нас 5-й і 7-й класи. Громада не хоче, щоб ці діти доїжджали до інших шкіл, а хоче таки зберегти свою школу у своєму рідному селі, щоб діти тут змогли здобути і початкову, і базову середню освіту», – розповідає директор Чагрівської школи І-ІІІ ступеня Світлана Ткач.

Учителька Олександра Горішна у школі працює 25 років. Вона не поділяє думки, що у малих школах погано навчають. У її четвертому класі шестеро учнів, вона переконана, що це не є погано.

«Такі в перспективі я і бачу класи. Є індивідуальний підхід. У Києві батьки платять великі гроші, щоб забезпечити такі умови: п’ять учнів на одного вчителя. Розумієте, крайнощі завжди зле. Зле як двоє, але і зле, як тридцять двоє. А від п’яти до десяти дітей – це оптимальні умови навчання», – зазначає Олександра Горішна.

У районної влади інша думка.Такі школи, як Чагрівська, обходяться бюджету удвічі дорожче, аніж повнокомплектні школи.

У Рогатинському районі, за словами заступника начальника управління освіти Рогатинської райдержадміністрації Лідії Дуди, усього 55 загальноосвітніх шкіл і в середньому на клас припадає по 11 школярів. Є початкові школи, де й десятка школяриків не набирається.

В області кажуть про необхідність «розумної оптимізації» й створення базових шкіл. На думку обласних керівників освіти, якщо один учитель одночасно вчить одних дітей читанню, інших математики, це негативно впливає на якість знань.

«Це просто треба зробити дорогу, купити автобус і створити базову школу, в якій можна дітей учити. На Рогатинський район мало б бути 10 базових великих шкіл. Але воно себе окупить, бо, по-перше, діти будуть мати якісну освіту. А ті кошти, що ми спалюємо на обігрівання повітря в порожніх класах, можна вкласти в дорогу, в комп’ютери, в мультимедійний комплекс – усе, щоб школа була такою, як є запит у світі, щоб дитина отримувала знання», – запевняє начальник управління освіти й науки обласної держадміністрації Зінаїда Болюк.

Зараз на Прикарпатті майже кожна четверта школа є малокомплектною, де немає хоча б одного класу. Після канікул їх стало менше на 10 – дві школи закрили зовсім, а інші реорганізували у філії більших шкіл, пише Радіо Свобода.