На Рожнятівщині люди зібрали майже пів мільйона гривень, аби відремонтувати дорогу


Мешканці Рожнятівщини тривалий час чекали ремонту дороги обласного значення “Креховичі – Дзвиняч” у напрямку Креховичі – Перегінське. Коли зрозуміли, що немає сенсу чекати, самі взялися за роботу.

Мешканці Рожнятівщини тривалий час чекали ремонту дороги обласного значення “Креховичі – Дзвиняч” у напрямку Креховичі – Перегінське. Коли зрозуміли, що немає сенсу чекати, самі взялися за роботу, пише Галицький кореспондент.

Дорога почала сипатись 

За словами одного з ініціаторів ремонту дороги, Михайла Кулика, в смт. Перегінське та інших селах за державні кошти вже відремонтували дорогу. А на виїзді з Перегінського в сторону села Креховичі, в селах Вільхівка, Дуба, Князівське, Цінева, Рожнятів та Креховичі, подекуди близько 30 років не було капітального ремонту. Протягом восьми місяців цього року люди чекали ремонту, але не дочекалися.

“Ми писали дуже багато звернень, “перешерстили” всі дорожні інстанції, звертались і до депутатів, але всюди казали, що немає грошей навіть на ямковий ремонт», – розповідає Михайло Кулик.

Тож під час традиційної зустрічі місцевих бізнесменів люди спонтанно вирішили створити громадську організацію й збирати кошти на ремонт дороги. Рятували ситуацію. Адже дорога почала сипатися, і мешканці розуміли, що якщо не зроблять це зараз, то навесні взагалі не будуть мати по чому їхати.

Кошти збирали майже місяць. Спершу працювали з меценатами та людьми, які в першу чергу зацікавлені в ремонті дороги, оскільки розбивають її. Тепер “кидають клич” поміж водіїв, щоб і вони долучались.

Наразі вдалось відремонтувати п’ять кілометрів найкритичніших ділянок дороги від Перегінська до Князівського. Станом на 1 вересня дорожники розфрезерували 1150 кв.м, а вдалось застелити 988. На деяких ділянках виникла перевитрата асфальту, і в результаті забракло матеріалів. 

“На дорозі були такі місця, де просто неможливо було проїхати. Ми фрезували, компресором видували, гудроном гарантували і якісним асфальтом застелювали дорогу, – ділиться Михайло. – Уже водії на швидкості 100-120 км за годину проїжджають, а раніше могли їхати тільки 10 км\год”.

Забракло коштів

До збору долучились близько 130 людей, вдалося зібрати 450 тисяч гривень. Втім вартість робіт складає 627 300 грн. Тому ініціатори збору відкрили спеціальний рахунок, куди кожен може перекинути гроші, підтримавши ініціативу.

Наразі роботи тимчасово зупинили через брак коштів. Як тільки гроші надійдуть, роботу подовжать. 

“Було б добре, якби люди долучились до збору й кинули хоча б сотню-дві. Це півтори пачки сигарет, пляшка горілки чи три літри бензину. Еквівалент дуже мізерний, але коли три тисячі автомобілів кинуть по сотці, то для нас це буде триста тисяч, – наголошує Михайло Кулик. – Ми би продовжили роботи далі, але нам потрібна масова підтримка людей”.

Для розвитку туризму

“Криховичі – Дзвиняч” є дорогою обласного значення, але, як розповів співорганізатор ініціативи Роман Мошура, люди хочуть зробити її дорогою державного значення. Тому що державний бюджет має набагато більше фінансування і може включити її у програму “Велике будівництво”. 

На ділянці дороги від Калуша до Івано-Франківська постійно утворюються затори через наплив транспорту. Завдяки ремонту дороги “Креховичі – Дзвиняч” цей напрямок розвантажиться, адже через поганий стан дороги весь транспорт рухався на Франківськ, а тепер зможе їхати й у бік Богородчан.

“Якщо розібратися, то ця дорога дуже важлива, – наголошує Роман. – Вона веде на «Буковель», сполучає з Чернівцями, веде до обласної лікарні на Пасічну й розвантажує місто. Вона цікава і важлива для розвитку туризму, тому нам варто працювати на перспективу”.

Передадуть на баланс

За словами Романа Сілецького, директора державного підприємства “Дороги Прикарпаття”, мешканці Рожнятівщини звертались до них та до балансоутримувачів з питанням щодо ремонту доріг власними силами.

“Люди хочуть допомогти – провести на ділянці дороги ямковий ремонт. І це дуже добре, що є такі ініціативні мешканці, які хочуть щось робити, бо найпростіше – перекрити дорогу, заблокувати рух і сказати іншим: “Йдіть зробіть”, – наголошує Сілецький.

Він додає, що фінансування для нашої області недостатньо. Та й протяжність дороги “Креховичі – Дзвиняч” велика, а отже, коштів треба багато. Зараз кінець будівельного сезону, всі гроші витрачені, тому закінчують ті роботи, які вже розпочали. Наприклад, в тому ж районі роблять ще одну складну ділянку “Рожнятів – Липовиця”.

За словами директора, зараз в області готують відповідні документи, щоб передати дорогу на баланс Державного агентства автомобільних доріг. Адже воно краще фінансується й, відповідно, має більше можливостей для ремонту.

“Креховичі – Дзвиняч” є великою й хорошою дорогою, вона з’єднує дві інші державні дороги, – акцентує Роман Сілецький. – На неї фінансування не було взагалі. Тому, ремонтуючи її, люди допомагають державі”.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!