На свято винограду та вина до Франківська приїде більше півсотні учасників


«Якщо хочеш бути щасливим – посади виноградну лозу!» під таким гаслом вже у ці вихідні в Івано-франківську відбудеться фестиваль «Свято винограду та вина».

Організатори фестивалю його проведенням прагнуть відновити та популяризувати виноградарство на Прикарпатті. Крім того, донести ідею, що споживання вина – це культура, повідомляє кореспондент «Бліц-Інфо». На сьогодні вже зареєстровано 66 учасників фестивалю, більша половина з яких представлятиме прикарпатський регіон, а решта - представники сусідніх регіонів.

Як зазначив під час прес-конференції заступник голови клубу «Виноградарі Прикарпаття» з напряму виноградарства Богдан Гаморак, проведенням фестивалю хочуть показати, що при правильному набору сортів, виноград спокійно можна вирощувати на Прикарпатті.

«Сьогодні двокілограмовими гронами прикарпатського винограду вже нікого не здивуєш», - зауважив Богдан Гаморак.

В програмі фестивалю різноманітні майстер класи, дегустації, конкурси, та патріотичні музичні концерти. Крім того, гості свята матимуть змогу скуштувати різні сорти винограду, який вирощений на Прикарпатті, смакувати вина виноробів аматорів та відомих торгівельних марок України.

Також для мешканців та гостей Івано-Франківська буде запропонована дегустація автентичної Карпатської кухні від Асоціації «Великий карпатський Бренд – Чиста Флора» та ТМ «Смак Українських Карпат». Кожен охочий зможе насолодитися Карпатськими медами від Обласної асоціації розвитку бджільництва «Галичина», споживати напій «Питні меди» від Гільдії медоварів Карпатського краю, а також спробувати продукти сироваріння.

Під час проведення фестивалю відбуватиметься збір коштів для потреб військовослужбовців, що перебувають зараз в зоні АТО.

Організатори акції наголошують, що фестиваль, який проводиться у важкий для країни час, відбувається не для забав, а для популяризації виноградарства на Прикарпатті та культури споживання вина. Оскільки, переконані, що вино, яке виготовлене власними руками є найсмачнішим та найкориснішим.

«Основною проблемою зараз є люди, в яких залишилось закореніле переконання, що вино це алкоголь. Ми працюємо над тим, щоб донести до якомога більшої кількості людей те, що вино – це культура. І до процесу споживання вина потрібно відноситись як до культури, а не як до алкоголю. Адже, в Європі вино давно відноситься до харчових продуктів, які в помірній кількості корисні для здоров’я людей», -  наголосив один з організаторів фестивалю Василь Зварич.