На Верховинщині розробили маршрут "У гості до трембітаря"


Маршрут розпочинається від пам’ятного знака в місті Верховина: "Ось і Жаб’є, Гуцульська столиця…". Далі маршрут продовжується на присілок Швейково. Стежка лягає через струмки та перелази.

Екскурсія оглядова. Перший пагорб — гора Швейково — відкриває панораму центру Верховини, вид на гору Магурка (1024 метрів над р. м.) та Чорногірський хребет. Розповідь про присілок Швейково та про талановитих майстринь-вишивальниць та швей цього присілка розвіює екскурсантам асоціацію назви присілка з бравим солдатом Швейком, повідомляє ”Верховина”.

На висоті 700 метрів над р. м. біля ошатної дерев’яної хати, екскурсантів зустрічає в гуцульській одежі грою на трембіті — заслужений працівник культури Микола Ілюк. Звук трембіти, який ввібрав в себе і чари гір і Карпатську незвідану силу громовиці, заворожує всіх. Гостинно запрошує Ілюк Микола гостей до хати-музею, де відтворено старовинний побут гуцулів. Музей багатий на гуцульську одежу та гуцульські музичні інструменти.

Кульмінацією екскурсії у трембітаря є участь всіх присутніх у театралізованому дійстві “На Полонині”.

Музикант Микола Ілюк — скромна людина. Він не розповідає, що є керівником ансамблю троїстих музик і навіть був консультантом та проводирем Олега Скрипки у проекті “Краса по-українськи”

Після екскурсії кожен бажаючий може вдягнутися в національний одяг та сфотографуватися 

Після відпочинку екскурсанти піднімаються вище по горі Швейково.