Нардеп Віктор Чумак: "Беркутівці" побили людей, бо не зрозуміли наказу


Причиною побиття “євромайданців” могла стати термінологічна помилка у наказі.

Про це повідомив в ефірі Еспресо.tv в програмі "Тренди" народний депутат від фракції "УДАР"  Віктор Чумак.

На думку депутата “беркутівці” вночі проти 30 листопада  отримали неправильно сформульований наказ, що призвело до відомих подій.

“Я думаю, там був серйозний ексцес виконавця. Можливо команда була відтіснити, але віддали в терміні “зачистити”.

Депутат  висловив думку, що наказ побити людей на “Майдані” віддавали керівники спецпідрозділів.

“Наказ бити людей віддають безпосередньо керівники підрозділів. Записи розмов “беркутівців” між собою в нас є. Ми віддали їх до Генпрокуратури”, - зазначив депутат.

Чумак також вважає, що існує комплексна проблема в підготовці правоохоронців. На його думку, українських правоохоронців "накачують" психологічно, щоб вони виконували накази, не замислюючись у їхній законності

“Наших правоохоронців не вчили діяти за законом. Їх не вчили, що закон є вищий за наказ. Ці люди покликані захищати, а не бити. Це психологічна накачка”, - констатував Чумак. 

Нагадаємо, що проти ночі 30 листопада членами спецпідрозділу Беркут був здійснений силовий розгін Майдану, внаслідок чого постраждали  десятки людей. На сьогоднішній день під слідством у Генеральній прокуратурі знаходяться екс-голова КМДА Олександр Попов, заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович та керівник ГУМВС України в Києві Валерій Коряк.