Навіщо Єфремову знищувати рідний Луганськ


Місцевим елітам Луганська може буnи вигідне знищення інфраструктури рідного міста

Поки Луганськ залишається під контролем терористів з ЛНР місто щодня дня піддається обстрілам і зазнає руйнувань. Здебільше місто обстрілюють самі бойовики, чому вже більш ніж достатньо доказів. Разом з житловими будинками та крамницями майже кожен день руйнуються об’єкти інфраструктури, що перебувають у державній чи комунальній власності.

Окрім великої кількості шкіл та дитячих садків за останні дні снаряди та міни влучили і в інші будівлі громадського призначення, в тому числі і об’єкти культури. Зокрема зазнали суттєвих руйнувань Обласний краєзнавчий музей, Музей історії міста, Луганський обласний палац культури, Цирк, стадіон «Авангард», Автовокзал, Аеропорт, гуртожитки та будівлі вишів, технікумів, Багатопрофільна дитяча лікарня, Шкірно-венерологічний диспансер, електричні підстанції, тощо. Місто уже декілька днів живе майже без води, електрики та мобільного зв’язку. Власне, простіше перерахувати ті об’єкти інфраструктури, які ще не зазнали руйнувань.

Стадіон "Авангард"

При цьому складається враження, бойовики стріляють по інфраструктурним об’єктам не випадково. Наприклад, стадіон «Авангард» розташований на досить великій відстані від інших будівель, а фото з місця подій демонструють неодноразові влучання снарядів саме в чашу стадіону. Та ж ситуація і з Краєзнавчим музеєм. Отже, швидше за все бойовики свідомо знищують об’єкти інфраструктури комунальної і державної власності.

Такій поведінці терористів може бути декілька пояснень. По-перше, знищуючи інфраструктуру Донбасу, терористи виконують вказівку Путіна щодо максимальної дестабілізації ситуації та створенню гуманітарної катастрофи на Донбасі. Навіть після повного звільнення Донбасу від терористів, українській владі доведеться знаходити мільярди гривень на відновлення зруйнованих міст, що продовжуватиме бити по українській економіці, яка й без того не в найкращому стані.

Музей історії міста

Одна зі шкіл в центрі Луганська

Автовокзал

Цирк

Але є в цьому питанні і інший аспект. В останні дні знову заговорили про імовірність політичного вирішення конфлікту на Донбасі. Українські війська начебто не планують штурмувати Луганськ та Донецьк, натомість відбудуться переговори з місцевими елітами про мирне вирішення конфлікту. Якщо такий сценарій імовірний, то контроль над Донбасом отримають ті самі місцеві еліти, але гроші на відновлення вони вимагатимуть саме з державного бюджету України. В Луганську вкрай складно уявити собі хоч когось з «місцевої еліти», хто б не був під контролем хазяїна регіону Олександрові Єфремову, якого небезпідставно звинувачують у фінансуванні тероризму та підтримці ЛНРівців.

Отже, якщо анонсовані переговори призведуть до настанням миру, контроль над напівзруйнованою Луганщиною залишиться у людей Єфремова. Той же мер Луганська Кравченко нікуди не дінеться, якщо місто не візьмуть українські війська. І тоді саме Єфремов розподілятиме бюджетні мільйони, що їх Київ виділятиме на відновлення Луганська та інших міст. А як чиновники-регіонали вміють «заробляти» на дерибані бюджетних коштів, усім давно і добре відомо. В таких умовах Луганськ стане для Єфремова справжньої дійною коровою. В такому разі аж ніяк не здається дивним, що Єфремов міг порадити терористам прицільно пострілювати іноді по музеях, будинках культури та стадіонах, щоб потім мати необмежені можливості для звичних зловживань.