Навіщо Коломойський б’є Палицею по «Підрахую»


Дніпропетровський губернатор, вочевидь, дізнався про таємні перемовини двох Сергіїв часів Януковича - Ківалова з Львочкіним. По першому завдали удару

Голова Одеської ОДА Ігор Палиця надіслав листа Генеральному прокурору Віталію Яремі щодо сепаратистської діяльності народного депутата Сергія Ківалова, пише "Ділова столиця".

Губернатор вирішив згадати скандально відомому одеському депутату і юристу і статтю в проросійському тижневику "2000" ще за лютий 2014-го, і зв'язки із засудженим за сепаратизм місцевим "ватником" Антоном Давидченком, і заклики до повалення конституційного ладу й розпалювання міжнаціональної ворожнечі в авторських передачах редактора ківаловського каналу "Академія" Юрія Селіванова. "Сергій Ківалов міг бути одним з організаторів та ідеологів проросійських, сепаратистських рухів й організацій в Одесі та в Україні в цілому, а також здійснювати їх фінансове забезпечення за власний рахунок або через підконтрольні йому структури", припускає Палиця.

На лист губернатора Генпрокуратурі доведеться реагувати. Відписатися "Ківалов у причетності до розпалювання сепаратизму не помічений" означає наразитися на масштабну критику з боку політиків і патріотично налаштованого громадянського суспільства, в очах якого Ківалов винен вже тому, що був співавтором скандального мовного закону. Який діє до цих пір. Дати відповідь "наведені факти підтвердилися" значить взяти бік Ігоря Коломойського, протеже якого є голова Одеської ОДА. І після цього порушувати проти Ківалова справу за сепаратизм. Іншими словами, Палиця поставив Яремі, а заодно і Президенту Порошенку, вилку. Бо, наскільки відомо, до пана Ківалова у нинішньої влади претензій немає. Більш того, вплив одеського нардепа-юриста на суддівський корпус залишився. Ківалов і при цій владі виконує роль "нужного чєловєка". Ця роль, нагадаємо, дала можливість "Підрахую", якого підозрювали у причетності до фальсифікації президентських виборів 2004-го року, не лише не понести відповідальність, але й отримати з рук Ющенка орден. Але це, так би мовити, моральні нюанси української політичної розкладки.

Проте повернемося до листа Палиці. У його атаці на Ківалова є два моменти: власне, викриття проросійськості цього політика, яку він і не приховував (але русофільство і заклики до сепаратизму різні речі. Принаймні з юридичної точки зору), і спроба виштовхати впливового і заможного нардепа з Одеси, аби не дати йому можливості перемогти на мажоритарному окрузі і спробувати провести до парламенту відповідних людей по інших округах. Палиця дає зрозуміти: раз Одещина його "корова", доїти її, тобто, розставляти майбутніх переможців на округах буде тільки він. Ну і Коломойський.   

За інформацією "ДС", оточенню Коломойського стало відомо, що Ківалов не лише веде таємні перемовини щодо свого збереження у великій політиці з командою Президента, але й водить шури-мури з Сергієм Льовочкіним. Більш того, свідки кажуть, що пан Ківалов десь там фотографувався з Олегом Ляшком, якого пов'язують з Льовочкіним. Диму без вогню не буває, тож зрозуміло, чому Коломойський завдав удару Палицею по Ківалову. Це більш ніж зрозумілий сигнал "газовикам", що до Одеської області їм - зась.

Юрій Васильченко

espreso.tv