Німецькі радники переконують Яценюка, що Україні не потрібен Донбас


В економічному плані Україна перенесе втрату окупованого проросійськими сепаратистами та російськими військами промислового Донбасу без істотних проблем.

Про це повідомляє німецька газета Frankfurter Allgemeine з посиланням на доповідь Групи німецьких радників при уряді України.

У випадку відокремлення Донбасу, як говориться в поки ще не опублікованому документі, відбудеться "сильне скорочення обсягів українського експорту, оскільки роль східноукраїнської металургійної промисловості в зовнішній торгівлі України велика, і це викличе чергове знецінення національної валюти".

Однак, з іншого боку, втрата Донбасу принесе й економічні переваги: ​​уряду більш не доведеться виділяти значні субсидії для соціальної сфери і нерентабельного вуглевидобутку,
— йдеться в статті.

Втрата регіону, як відзначають автори дослідження, поставить Київ перед "короткостроковими труднощами", які зажадають залучення іноземної допомоги, проте "якихось більш серйозних проблем очікувати не варто".

Дослідження, як ідеться далі, базується на економічних показниках за 2013 рік і не враховує руйнування, які викликані "російської інтервенцією 2014 року та українськими відповідними ударами" і які істотно збільшать "і так чималу статтю витрат на Донбас у разі його теоретичного повернення до складу України".

За словами керівника групи німецьких радників та експерта консалтингової компанії "Берлін Економіка" Рікардо Джуччі, результати дослідження ні в якому разі не можна розглядати "як виправдання відділення Донбасу від України".

"У дослідженні представлені економічні факти. Політичні та гуманітарні наслідки є темою окремого аналізу... Україна була б життєздатна навіть без Донбасу. Українська економіка стане меншою, але не стане слабшою", — стверджує Джуччі.

Джерело: Инопресса