Нові тарифи та реформа харчування в школах: що зміниться для українців із вересня


З початком осені на українців чекають зміни у системі освіти, з’явиться можливість задекларувати активи, з яких раніше не були сплачені податки, а також вчергове зміняться тарифи на газ.

З 1 вересня відразу декілька нововведень у галузі освіти. Вчителі початкових класів отримають академічну автономію: організація освітнього процесу і створення навчальних програм стане питанням кожного окремого закладу і, зокрема, вчителя. Учитель зможе сам вибирати, наприклад, робочі зошити або додаткові матеріали (але вони повинні бути обов’язково рекомендовані до використання), пише Слово і Діло.

Для учнів 1-4 класів буде нова система оцінювання. У 1-2 класах оцінювання буде вербальним – «є значні успіхи», «демонструє помітний прогрес», «досягає результату з допомогою вчителя», «вимагає уваги і допомоги». У 3-4 класах оцінювання буде вербальне або рівневе (за вибором установи освіти): початковий рівень (П), середній (С), достатній (Д), високий (В).

Учням початкових класів також перестануть видавати свідоцтва про освіту, вони будуть зберігатися в електронній формі.

Крім того, почнуть впроваджувати нове шкільне меню: енергетичну та поживну цінність їжі приведуть у відповідність до норм МОЗ.

З 1 вересня цього року і до 1 вересня 2022 року триватиме кампанія добровільного декларування доходів і активів. Українці зможуть задекларувати доходи, з яких не були сплачені податки (до 2021 року). Пояснювати джерело доходу не потрібно, держава при цьому гарантує звільнення від відповідальності. Детальніше про те, хто матиме таку можливість, читайте тут.

Зміняться також тарифи на газ для населення. Для споживачів «Нафтогазу» вартість кубометра газу становитиме 12 грн, для споживачів інших постачальників газу – від 7,99 грн до 20,96 грн.

З 6 вересня набуде чинності закон, згідно з яким переселенці не повинні будуть платити штрафи за прострочені кредити і позики.

З вересня також всі медичні установи мали повністю перейти на електронні лікарняні, але перехідний період продовжили орієнтовно до жовтня. Поки що з 3 тисяч медустанов е-лікарняні відкриватимуть 2 тисячі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!