Олег Тягнибок: "Олігархи у наказовому порядку мають фінансувати українське військо"


"Зараз має бути максимальна консолідація всіх зусиль, зокрема, влади щодо забезпечення українського війська задля перемоги над московськими окупантами. Нині не простий українець, який і так віддає гроші на армію, повинен платити воєнний збір. Українці і так забезпечують своїх дітей, своїх друзів і бронежилетами, і шоломами, і відповідним військовим спорядженням. В наказовому порядку мають заплатити олігархи, які призвели до тієї ситуації, яку маємо на сході держави", – заявив Олег Тягн

На початку брифінгу очільник українських націоналістів окреслив нинішню ситуацію на сході України, зауваживши, що зараз українці протистоять професійним російським військовим, а не деградованим соціальним елементам: "Ми тішимося з успіхів наших вояків, Героїв східного фронту, але водночас бачимо те, що Путін не заспокоюється і, відповідно, далі перекидає важку техніку на територію України. Та інформація, що ми отримує від наших побратимів-свободівців, які сьогодні служать на східних теренах нашої держави, що якість виконавців, які використовують російську військову техніку на українській території вже є набагато вищою. Є повні підстави вважати, що в складі структур воюють професіонали, а не лише алкоголіки і наркомани, як це було на початку. Тепер удари вогню є набагато точнішими".

Лідер "Свободи" наголосив на тому, що нині всі гілки влади мають докласти максимальних зусиль задля того, аби знайти порозуміння і працювати на користь української держави та української нації: "У нинішній ситуації на боротьбу з ворогом має бути консолідовано все українське суспільство і так само вся українська влада. Ті події, які відбувалися минулого тижня у владі, зокрема в парламенті, не додали користі нашій загальній справі. Коли разом із народом ми робили в парламенті спільні кроки щодо боротьби з режимом Януковича – це давало свій правильний результат. Тому і зараз потрібно шукати не просто діалог, а максимальне порозуміння.

Щойно у фракції "Свободи" завершилася зустріч із Арсенієм Яценюком, і досить багато питань нам вдалося зняти, незважаючи на те, що впродовж тривалого часу такої можливости не було. Очевидно, що відбувалися певні закулісні ігри, підкилимні перемовини, бо кожен хотів грати на власний інтерес, а не на інтереси держави. Варто зазначити, що фракція ВО "Свобода", які і вся політична сила, робить виключно ті крокі, які допоможуть нам, українцям, відстояти територіяльну цілісність, зберегти суверенітет держави та бути великою і сильною нацією".

Олег Тягнибок наголосив, що свободівці виступають і за те, щоби фінансувати українське військо, і за те, щоби вкладати гроші у відбудову інфраструктури, знищеної московським окупантом. Однак, за його словами, філософія "Свободи" щодо цього питання дещо різниться від тієї, яку запропонував уряд.

"Уряд пропонує кошти на армію та відбудову інфраструктури брати стовідсотково у всіх українців. Кабмін хоче стягнути додатково по півтора відсотка від доходів із кожного українця. Ми ж стоїмо на тому, щоби запровадити воєнний податок, згідно з яким фінансувати українське військо мають олігархи. Особливо заплатити мають ті олігархи, які ще вчора шантажували українську владу і верещали "Услиштє голас Данбаса!". Це вони в своїх особистих інтересах добилися до того, що сьогодні Донецька й Луганська області через московських окупантів перетворилася повністю у випалену землю. Тому наша позиція є абсолютно чіткою і зрозумілою, і ми доносимо до уряду необхідність воєнного податку. Хто заробив минулого року, згідно з декларацією, від 500 тис. до мільйону гривень, має одноразово сплатити 10% від заробітку, від мільйону до десяти – 15%, хто мав дохід від десяти мільйонів до ста – 20%, більше ста мільйонів – 25%", – зауважив очільник "Свободи".

Також націоналіст зазначив, що під час розмови з Прем'єром свободівцям вдалося зняти абсолютно рішучу норму щодо того, що окремі керівники б'юджетних установ без згоди та попередження працівників будуть відправляти їх у неоплачувані відпустки.

"Люстрації не відбулося і, відповідно, у середній ланці лишилося ціла купа чиновників-самодурів. Ви собі уявіть, що би було, якби їм дали право до кінця року відправляти б'юджетників у неоплачувану відпустку. Це би стосувалося найбільш незахищених працівників б'юджетної царини – вчителів і лікарів. Однак вдалося домовитися, що це стосуватиметься лише органів контролю, чого ми домагалася", – заявив парламентар.

Окрім того, Олег Тягнибок повідомив про те, що "Свобода" пропонує розглянути законопроект про запровадження прогресивної шкали оподаткування в разі, якщо уряд і парламент таки не підтримають запровадження воєнного податку для олігархів.