Олег Тягнибок: Так переможемо. Люстрація української влади розпочинається!


16 вересня 2014 року Верховна Рада України після кількох спроб таки затвердила в другому читанні та в цілому законопроєкт про очищення влади – люстрацію.

Фракція націоналістів як завжди одностайно голосувала за цей документ і за повернення до голосування після кількох провальних спроб його затвердити. Коментуючи ухвалення цього закону, лідер українських націоналістів, Голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок наголосив: попри те, що закон є лояльнішим, ніж документи, які свого часу ухвалювали у Східній Европі, це важливий крок до очищення української влади.

"Це, безумовно, наша ідеологічна перемога. Першу ініціятиву щодо проведення люстрації я вніс у парламент ще в квітні 2005 року. Знадобилося десять років, аби закон про очищення влади в Україні було затверджено. Як завжди, фракція ВО "Свобода" – єдина в парламенті проголосувала в повному складі. Дякую всім, хто долучився до розробки та ухвалення цього закону. Особливо дякую громаді за активну підтримку і тиск на Верховну Раду!

Звісно, цей варіянт закону досить м'який та лояльний порівняно з тими документами, які ухвалювали в країнах Східної Европи після повалення комуністичного режиму на початку 90-х років минулого століття. Попри це, нині зроблено дуже важливий крок на шляху до очищення влади та европеїзації українського законодавства.

У цьому законі враховано багато ініціятив зі свободівського законопроекту. Також важливо, що цей закон є певним компромісом між усіма державницькими фракціями парламенту та представниками громадськости. Не менш важливо, що закон ухвалено саме сьогодні – у день, коли було ратифіковано угоду з ЕС щодо інтеграції України в Европу. Тепер потрібно, щоби закон підписав Президент України, відтак одразу розпочнеться люстраційний процес. Має бути створено відповідні структури, які повинні розпочати роботу в цьому напрямі.

Процес фактично розпочався, і ті особи, які претендуватимуть на владу, будуть зобов'язані пройти люстрацію, а тих, хто себе скомпрометував співпрацею з колишнім режимом, відповідно до закону, має бути усунуто від влади", – зазначив Олег Тягнибок.

Довідка: За проєкт Закону про очищення влади (№4359а) в другому читанні та в цілому проголосував 231 депутат. Фракція "Свободи" голосувала одностайно: усі 35 парламентарів – "за". Ознайомитися з результатами голосувань инших фракцій та парламентарів можна тут: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=6500