Олег Тягнибок зустрівся з представниками місії ОБСЕ


25 вересня 2014 року очільник Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок зустрівся з Головою місії ОБСЕ зі спостереження за виборами в Україні Таною де Зулуета та політичним аналітиком Стефаном Шведу.

Під час зустрічі сторони обговорили питання підготовки та проведення в Україні парламентських виборів 26 жовтня.

Лідер націоналістів зазначив, що вільному й прозорому проведенню виборів в Україні можуть завадити кілька чинників. "Дострокові вибори відбуватимуться під час війни. Незважаючи на те, що деякі кроки для нормального голосування на Сході зроблено, однак будуть проблеми з організацією виборчого процесу в Криму та на Донбасі. Зокрема, на Донеччині вибори, очевидно, відбуватимуться під дулами автоматів. Тому є загроза, що можуть обрати терористів і сепаратистів та легалізувати їх. Ще однією проблемою є відсутність нового закону про вибори. Чинний парламент залишив стару мажоритарно-пропорційну виборчу систему часів режиму Януковича. А щодо участи націоналістів, то для "Свободи" проблематично вести кампанію, оскільки майже 400 членів організації та 8 народних депутатів нині воюють у зоні АТО", – підкреслив Олег Тягнибок.

Парламентар також констатував загрозу того, що попри зміну влади в державі, є ризик проведення виборів за сценарієм часів Януковича. "Нині деякі кандидати використовують старі методи агітації – у зв'язку зі скрутним матеріальним становищем українців скуповують голоси продуктовими пайками та грішми. Влада вже инша, методи агітації – ті ж самі", – наголосив націоналіст.

Очільник "Свободи" також запропонував представникам місії ОБСЕ співпрацю у формі інформування спостерігачів про порушення виборчого законодавства.

Голова місії ОБСЕ Тана де Зулуета подякувала Олегові Тягнибоку за пропозицію і наголосила на важливості проведення виборів в Україні з дотриманням демократичних стандартів.