Олександр Сич доручив забезпечити українські зарубіжні школи новою навчальною літературою


Чим більше ми шкодуємо грошей на підручники сьогодні, тим більше доведеться витрачати на гармати завтра.

На цьому Віце-прем’єр-міністр Олександр Сич наголосив за підсумками міжвідомчої наради щодо стану та перспектив забезпечення підручниками загальноосвітніх навчальних закладів, яка відбулася 18 листопада 2014 р. у Будинку Уряду.

Олександр Сич позитивно відзначив зусилля МОН зі зменшення собівартості видання підручників за державні кошти, а також ліквідації корупційних схем відбору та друку шкільних підручників, зокрема залучення принципово нового механізму конкурсного відбору рукописів підручників.

«На виданні навчальної літератури наші попередники робили бізнес, який позначався на якості та ціні шкільних підручників. Нам ще доведеться чимало зробити  з подолання наслідків цієї політики», - наголосив урядовець.

Віце-прем’єр-міністр доручив вжити невідкладних заходів із демонополізації в сфері продажу друкарського паперу для видавничої справи, а також удосконалення механізмів забезпечення підручниками загальноосвітніх шкіл усіх форм власності, зокрема суботніх і недільних шкіл, утворених українськими громадами за межами країни.

«Побіжний аналіз термінів поставок навчальної літератури до зарубіжних шкіл переконує в тому, що більшість із них користується критично застарілою літературою. До прикладу, Болгарія востаннє отримувала літературу ще за Кучми – у 2002 році», - відзначив Олександр Сич.

За підсумками наради Віце-прем’єр-міністр звернув увагу Держказначейства на неприйнятність затримок із оплатою платіжних доручень за угодами з видання і доставки підручників за кошти Держбюджету, а також доручив керівникам Донецької облдержадміністрації організувати вчасну доставку нових україномовних підручників до шкіл, які знаходяться в межах звільнених територій.