«Опора» вимагає скасувати скандальний закон про «партійну диктатуру»


Громадянська мережа «Опора» закликала Верховну Раду скасувати закон, який дозволяє виключати кандидатів у депутати зі списку після проведення виборів.

Про це йдеться в заяві «Опори».

Зокрема, «Опора» закликає український парламент скасувати цей закон на підставі фактів грубого порушення Регламенту Верховної Ради України під час його ухвалення. «Цей крок дозволив би зупинити суспільне розчарування у парламенті та політичному процесі загалом. У разі відмови Верховної Ради від скасування закону закликаємо Президента застосувати відповідне вето», – вважають у мережі.

«Законопроект №3700 було ухвалено із грубим порушенням регламенту, оскільки результативне голосування народних депутатів відбулося вже після неотримання цим проектом необхідної підтримки депутатського корпусу», – заявили в «Опорі».

«Провальне голосування за законопроект 16 лютого 2016 р. мало б призвести до визнання його відхиленим та неможливості його внесення на поточній та наступній за нею позачерговій сесіях парламенту. Про це говорить стаття 107 регламенту. Натомість за вимогою лідерів п’яти депутатських фракцій Верховна Рада того ж дня проголосувала за повернення до розгляду законопроекту та з порушенням регламенту – за основу та в цілому», – обурюються в «Опорі».

Нагадаємо, напередодні голова ВРУ В. Гройсман кілька разів ставив на розгляд цей проект до того моменту, поки він не отримав достатню кількість голосів. 

Активісти вважають, що цей проект разом із №3693 встановлюють диктатуру партійних вождів.