Острів Пасічна: коли перекриють міст


Міст через Бистрицю Солотвинську в Івано-Франківську має, по суті, стратегічне значення. Він сполучає великий мікрорайон Пасічна із центром міста, і саме через цей міст до обласного центру їдуть зі Львова чи з Калуша.

Транспортний потік тут оцінюють в 10-15 тисяч автомобілів щодня. Втім, міст уже відслужив своє, і потрібен капітальний ремонт, тобто – перекриття на два місяці. Що ж чекає тоді на франківців? Про це читайте у матеріалі Галицького кореспондента.

«Ходіть пішки чи на роверах»

Мосту через Бистрицю Солотвинську – вже понад 50 років, і термін його служби підходить до кінця. Це не означає, що завтра він завалиться, але от капітальний ремонт провести вкрай необхідно. Про це 14 вересня повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

«Міст визнано обмежено придатним до експлуатації. Ми зараз розробляємо проєктно-кошторисну документацію. З наступного тижня оголосимо тендер на ремонт моста, і маю сказати: заїзду на нього не буде. Буде об’їзд через село Загвіздя. Відповідно, всі мешканці Пасічної протягом 2-3 місяців муситимуть їздити так, бо інакше його не можна буде відремонтувати. Ходіть пішки чи на роверах», – сказав Руслан Марцінків.

Все це – абсолютно не новина для франківців. Адже міст, який зазвичай називають просто «пасічнянським», зазнав серйозних ушкоджень під час повені у 2008 році. З тих пір на ньому періодично розходяться стики полотна, їх іноді ремонтують, і процес повторюється. У 2015 році тодішній мер Віктор Анушкевичус називав стан моста «тяжким, але ще не критичним». При цьому щодня тут проїжджає понад 10 тисяч одиниць автотранспорту, згідно з інформацією станом на 2017 рік. Зараз ця цифра уже зросла на 30-50%.

«Ремонт обійдеться у 30-40 мільйонів гривень, точна сума буде відома після проведення тендеру. Ми ще не знаємо, хто у ньому переможе, але вже провели консультації із компанією «ПБС», яка зараз ремонтує стару частину вулиці Надрічної. Так от, під час ремонту потрібно буде повністю перебетоновувати основу – мова йде про повну реконструкцію. Це тривалий і складний процес, який займе близько двох місяців», – пояснює міський голова.

У міській раді проробляли різні варіанти робіт – зокрема, варіант із перекриттям і ремонтом двох смуг, під час якого все ж буде можливий рух транспорту по двох інших смугах. Втім, у компанії «ПБС» пояснили, що такий варіант вкрай небажаний, адже від руху автівок і автобусів буде йти сильна вібрація, яка на такому об’єкті є небезпечною. Тож необхідне саме перекриття руху. Розглядалися і інші варіанти, на кшталт тимчасового понтонного моста. Але через рельєф та щільну забудову від такої ідеї відмовилися.

Всі процедури з оголошенням і проведенням тендеру займуть не один місяць. Орієнтовним часом початку робіт на мості Руслан Марцінків називає початок 2022 року. А ще він анонсував, що невдовзі буде пробне перекриття моста на один день. Дату цього перекриття ще ніхто не називає.

Три проблеми у Загвізді

У разі закриття моста на два місяці Івано-Франківськ автоматично стикнеться із проблемами. Першою із них стане потік транспорту. Найближча дорога в об’їзд моста пролягає через село Загвіздя. Щоб дістатися від автостанції №2, скажімо, до міської Ратуші, потрібно буде їхати по вулиці Пасічній, після чого – близько семи кілометрів по селу Загвіздя, виїжджати у Підліссі на об’їзну дорогу і заїжджати в Івано-Франківськ з боку села Драгомирчани. Обурення серед франківських водіїв буде неминучим.

«Це один із робочих варіантів, але він досить ймовірний. Може бути об’їзд саме через Загвіздя. Ми його прорахуємо, а також заплануємо ремонт тієї дороги – це вже включено у план. Так само плануємо прорахувати режим роботи громадського транспорту. Цю роботу вкрай важливо зробити. Врахуємо і те, що на виїзді з об’їзної біля Крихівців стане значно більше транспорту», – повідомив Руслан Марцінків.

Тут виникає ще низка питань. Проблема номер два – це стан дороги у Загвізді та Підліссі. Наразі його можна назвати хіба що прийнятним, якщо порівнювати із деякими напрямками на Городенківщині чи Рожнятівщині. Але до хорошого стану цій дорозі досить далеко. Втім, слід зазначити: ям, у яких можна «залишити колесо», на шляху немає, що доводить невеликий тест-драйв по майбутній об’їзній.

Засікаємо і відстань: від автостанції №2 до головного корпусу ІФНТУНГ – чотири кілометри, якщо їхати по Галицькій і Набережній. А якщо їхати через Загвіздя та Підлісся, відстань виходить вже 18 кілометрів, по часу – 30-40 хвилин, враховуючи світлофори та відносно невеликі затори. Крім того, на водіїв чекає два лівих повороти із другорядних доріг: при виїзді на трасу у Підліссі та при виїзді на автошлях Н-09 у Драгомирчанах. Якщо потік транспорту зросте в десятки разів, то тут слід буде ставити світлофори, інакше затори будуть на все село.

Вся дорога асфальтована, на частині покриття нове, інша частина із невеликими ямами, а подекуди ями вже латають. Проїхати її можна із середньою швидкістю 40-50 кілометрів на годину, не боячись пошкодити авто. Але це поки що. Дорога вузька – всього по одній смузі в кожному напрямку. Як сюди має поміститися 15 тисяч автомобілів щодня і за скільки днів цей транспорт остаточно вб’є дорогу – невідомо. Та й жителі Загвіздя від таких перспектив абсолютно не в захваті.

«Не вірю, що таке буде. Бо як сюди поїде весь транспорт, що по Галицькій їде, то тут жах буде. Думаю, так не зроблять – бо то ж ні дітей випустити на вулицю, ні нічого. Якщо що, можемо й не пускати машини сюди», – каже місцевий житель Роман.

Є з цією дорогою і ще одна проблема, вже третя. Адже Загвіздя, попри територіальну близькість до Івано-Франківська, не входить до Івано-Франківської ТГ – тут свого часу створили свою громаду. Це означає, що ремонтувати дорогу за гроші з бюджету обласного центру не вийде. А чи захоче цим взагалі займатися Загвіздянська ТГ – питання відкрите.

Крім того, як повідомив заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Смушак, принаймні частина дороги через Загвіздя і Підлісся перебуває на балансі ДП «Дороги Прикарпаття». Таким чином, для її ремонту потрібно буде вибудовувати схему співпраці між двома територіальними громадами та обласною владою. І бюрократична тяганина тут буде неминучою.

Список можна продовжувати

На цьому негаразди із перекриттям моста, звісно ж, не закінчуються. Четвертою проблемою стало те, що строки оголошення тендеру вже затягуються. 20 вересня начальник управління капітального будівництва міської ради Роман Галіпчак розповів, що у строки, названі міським головою, вкластися не вдається.

«Цього тижня тендеру ще не буде. Проєктно-кошторисна документація ще не готова. Відповідно, наразі ми ще не можемо назвати ні вартість всіх ремонтних робіт, ні їх точні строки. Як буде готово, тільки тоді зможемо щось сказати», – заявив Роман Галіпчак.

Окрім того, варто зазначити, що транспорт, який їде з Пасічної в інші райони Франківська, – це не лише приватні автомобілі, а й громадський транспорт. Адже саме у Пасічній розміщене тролейбусне депо, звідки на маршрути щодня виходять десятки тролейбусів та автобусів. І якщо автобуси ще якось зможуть добиратися через Загвіздя, то тролейбусної лінії там немає взагалі. Це можна назвати п’ятою проблемою, адже тролейбусні маршрути покривають значну частину пасажирських перевезень в Івано-Франківській ТГ.

Міський голова в одному зі своїх ефірів сказав, що має рішення, як перевезти тролейбуси в інше місце і як організувати рух громадського транспорту. Що це за інше місце, мер не уточнив. А директор комунального підприємства «Електроавтотранс» Віталій Голутяк каже, що їм наразі офіційно нічого не повідомляли.

«Я про це нічого не знаю наразі. Міський голова, його заступники, управління транспорту зберуть нараду і будуть думати, що робити. Я поки що такої інформації не маю», – прокоментував ситуацію керівник «Електроавтотрансу».

Не слід забувати і про такі критично важливі речі, як медицина і пожежна безпека. Адже на Пасічній розміщена обласна лікарня, а 10-20 додаткових хвилин для пацієнта у кареті «швидкої» іноді можуть бути питанням життя і смерті. Втім, інші лікарні в Івано-Франківську хоча б є, а от пожежної частини на Пасічній немає в принципі. І якщо полум’я спалахне в якійсь із багатоповерхівок на Целевича або Тролейбусній, то, мабуть, із Ямниці пожежники доїдуть швидше, ніж з центру Франківська. Це вже шоста проблема, яку треба буде вирішити, перш ніж перекривати пасічнянський міст.

Перекриття неминуче

Втім, слід зазначити, міська влада розуміє, що ситуація непроста, і саме тому міст не поспішають перекривати.

«Проблема дуже складна, комплексна. Вона вимагає спільної роботи багатьох гілок влади, підприємств і так далі. Будемо все це вирішувати, обговорювати, залучати експертів. Але, звісно ж, спочатку хотілося б побачити проєкт робіт і вже тоді робити кроки», – пояснює заступник мера Франківська Михайло Смушак.

Але зрозумілим є і той факт, що міст критично необхідно відремонтувати. Бо якщо нічого не робити, то одного дня він може обвалитися у річку разом із десятками автомобілів, які на ньому є практично завжди. Тож наразі мерія радить франківцям більше ходити пішки та пересуватися велосипедами, щоб зменшити затори. А також – звикати до думки, що міст скоро перекриють.

Іншим вирішенням цієї проблеми могло б стати своєчасне зведення другого моста на Пасічну. Його Руслан Марцінків обіцяє побудувати вже п’ять років – і наразі над річкою є лише половина конструкції, а розв’язка на Надрічній ще навіть не починає будуватися. Все це – сотні мільйонів гривень, яких місто не має, а потенційна вартість моста щодня зростає. Адже в Україні на фоні карантину і кризи лише за 2021 рік метал подорожчав на 30-50%.

Втім, нещодавно міський голова Івано-Франківська привіз із Києва приємну звістку: гроші на добудову другого моста виділять із президентської програми «Велике будівництво». Заради цього меру, очевидно, довелося піти на домовленості зі «Слугами народу». На об’єкті уже помітні суттєві зміни: рекламний банер «Будуємо міст на Пасічну – ВО «Свобода» замінили на «Велике будівництво». Залишається сподіватися, що за обіцяні півтора року його все ж добудують і Пасічна не перетвориться на острів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!