Освіта в антивірусному режимі, або Як прикарпатські школи готуються до нового навчального року


Цього року, крім шкільного приладдя та одягу, батькам потрібно подбати про захисні маски або респіратори для своїх школярів. Адже згідно з постановою головного державного санітарного лікаря щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину, вхід до школи буде можливий лише у захисній масці чи респіраторі, а для її працівників – ще й після обов’язкового температурного скринінгу.

Детально вивчивши ті рекомендації, зрозуміли, що підготовка до нового навчального року стане складнішою, а сам освітній процес кардинально зміниться, пише газета Галичина.

Три сценарії на озброєнні

Буде чи не буде? Це майже Шекспірівське запитання турбує учнів, їхніх батьків та вчителів, бо й сьогодні, менше як за місяць до початку навчального року, все ще складно однозначно сказати, в якому форматі на Прикарпатті розпочнеться освітній процес у школах. Адже, наголошую, все залежатиме від епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні. Під час наради в Івано-Франківській ОДА, на якій обговорювали питання підготовки закладів освіти області до нового навчального року, заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики Ігор Гаврилюк наголосив, що на Прикарпатті готові розпочати навчання 1 вересня в нових умовах з урахуванням трьох сценаріїв, запропонованих урядом: у звичному режимі роботи закладів освіти, дистанційному форматі уроків та зі впровадженням моделі змішаного навчання. Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій згідно з рівнем епідемічної небезпеки поділила регіони на такі зони: «зелена», «жовта», «помаранчева», «червона». У населених пунктах «червоної» зони робота закладів освіти у звичному форматі заборонена, а навчання здійснюється дистанційно. На щастя, Прикарпаття до цієї категорії не потрапило, але й не втекло далеко від неї. Зокрема Івано-Франківськ та Тисменицький район зарахували до «помаранчевої» зони, а Яремче, Богородчанський, Городенківський, Косівський та Надвірнянський райони – до «жовтої». Тож із нового навчального року прикарпатські школярі мають усі шанси сісти за парти, правда, з відповідними дистанціюванням, заходами гігієни та поєднанням стаціонарного освітнього процесу з дистанційним.

Вхід тільки в масках

А тепер про особливості роботи закладів освіти під час карантину, які диктують згадані рекомендації. Вхід в заклад освіти – тільки в масках чи респіраторах, проте під час занять їх дозволяють зняти. Тобто масковий дрескод діятиме у всіх приміщеннях навчального закладу, крім класів та аудиторій. Також у період карантину до закладу не допускатимуть батьків або супроводжуючих осіб – крім тих, які прийшли з особами з інвалідністю.

Перед заняттями педагоги мають опитувати учнів та студентів про їхнє самопочуття. Тих, у кого виявлять симптоми гострих респіраторних захворювань, оперативно направлятимуть до медпрацівника для огляду. Щодо термометрії, то обов’язкова вона лише для персоналу. Тут правило незмінне – з температурою вище 37,2 до навчального закладу не пропускатимуть. 

Також серед рекомендацій – заняття на відкритому повітрі, встановлення різного часу початку та закінчення занять, перерв для різних класів та груп, обмеження проведення масових заходів у закритих приміщеннях. А директорам закладів освіти доведеться помізкувати над тим, як запобігти утворенню скупчень дітей та мінімізувати їхні пересування між кабінетами й аудиторіями. Цей пункт породжує нерівність. Адже, погодьтеся, організувати такий формат навчання у школі, де 50-100 учнів, простіше, ніж у закладах, де 700 і більше школярів.

На період карантину у кожному навчальному закладі мають бути місця для обробки рук антисептиками на вході до всіх приміщень, окремі контейнери для використаних масок і рукавичок, плакати, банери про респіраторну гігієну та етикет кашлю, розмітка на підлозі для утримання дистанції та організованого руху коридорами, провітрювання приміщень не менше 10 хвилин після кожного заняття, очищення і дезінфекція поверхонь – дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо – після проведення занять наприкінці робочого дня.

Медпункти мають бути обладнані безконтактними термометрами, дезінфекторами, засобами індивідуального захисту, а санітарні кімнати забезпечені рідким милом, паперовими рушниками або електросушарками для рук.

Заборонено харчування за типом «шведський стіл» та із самообслуговуванням. Також потрібно скласти графік харчування учасників освітнього процесу. Відстань між столами має бути не менше 1,5 м, а за одним столом має бути не більше чотирьох осіб. Працівники харчоблоку працюватимуть у захисних масках і одноразових рукавичках, а ті, хто видає страви або здійснює розрахунок, додатково матимуть захисні окуляри або щиток.

Перевірка практикою

На думку директора Перегінської ЗШ №1 Рожнятівського району Івана Депутовича, в якій навчається 1 150 школярів, рекомендації Міністерства охорони здоров’я щодо початку нового навчального року і організації освітнього процесу в закладах освіти виконати на 100 відсотків нереально.

«Якщо говорити про різний час початку уроків, який потрібно передбачити в розкладі навчальних занять, то це складно реалізувати у школі з великою кількістю дітей, де 1000 і більше учнів. Якщо початок і кінець уроку для кожного класу будуть різні, то дуже складно стверджувати, що потоки учнів по коридорах дадуть змогу якісно проводити уроки іншим здобувачам освіти, які тоді перебуватимуть не на перерві, а на занятті, – коментує освітянин. – Також дуже важко буде контролювати дітей щодо носіння масок поза класом та їхнє пересування у школі. Звичайно, можемо скласти маршрути руху, використовуючи запасні виходи, але затвердити на папері – це одне, а реалізувати – інше. Така ж ситуація і з дотриманням дистанції, яку складно буде перевірити під час руху учнів шкільними коридорами та іншими загальними приміщеннями».

Іван Ілліч переконаний, що в ситуації, яка склалася, керівництву навчальних закладів доведеться брати ініціативу у свої руки, залежно від умов і особливостей школи, та обирати такі форми реалізації освітнього процесу, які максимально гарантуватимуть безпеку дітей. У Перегінській ЗШ №1 підготовка до початку навчального року – в активній фазі. Впродовж літа робоча група, куди увійшли всі вчителі інформатики школи, працює над переведенням закладу на єдину освітню платформу.

«Зареєстрували школу на хмарній платформі «Google Suite for Education», яка дасть змогу максимально ефективно працювати, за потреби, дистанційно. Кожному учню та педагогічному працівникові створили корпоративну електронну адресу, яка прив’язана до сайта школи», – розповідає мій співрозмовник.

Освітянин підкреслює, що готуються до різноманітних сценаріїв і варіантів ведення освітнього процесу.

«Дай Боже, щоб була така епідеміологічна ситуація, яка дозволить усім дітям прийти до школи і вчитися, – коментує директор школи. – Та готуємося до змішаної моделі освітнього процесу, яка обов’язково передбачатиме «дистанційку». Але якщо через епідемситуацію Рожнятівський район та Перегінськ потраплять до «червоної» зони, то переходитимемо на дистанційне навчання як єдину форму».

Змішаний формат навчання у Перегінській школі №1 планують реалізовувати за таким сценарієм. У навчанні учнів початкових класів переважатиме очна форма. Середня ланка – 5–9-ті класи – працюватиме у змішаному форматі. Клас поділять на групи: одна підгрупа займатиметься у школі, друга – дистанційно. Через тиждень групи поміняють. А в навчанні старшокласників домінуватиме дистанційний формат.

«Учні нашої школи демонструють високі навчальні досягнення і дуже жаль, що їх треба буде досягати важчим шляхом, ніж до карантину, – наголошує Іван Депутович. – Дуже хочемо бачити дітей у школі, бо ніщо не замінить реальне спілкування вчителя з учнем у класі».

Перевернуте навчання та індивідуальні дзвінки

У Івано-Франківському ліцеї №25 активно готуються до нового навчального року, ретельно вивчають рекомендації профільних міністерств та продумують свої варіанти гарантування безпеки в закладі під час пандемії. Про початок навчання у школі мріють усі: діти, їхні батьки та вчителі. «Всі сумують одне за одним», – констатує директорка школи Світлана Якимів.

У зв’язку з пандемією навчання у закладі зміниться кардинально. Насамперед у ліцеї планують скасувати кабінетну систему. Кожен клас матиме приміщення, де й відбуватимуться уроки з усіх дисциплін. Дзвінки на уроки та перерви лунатимуть не для всіх одночасно.

«Відкриємо всі чотири входи, які є, два з них будуть для початкових класів, а два – для старшокласників. Згадаємо усі правила евакуації, адже для кожного класу буде свій вхід та вихід, – інформує Світлана Якимів. – Обов’язково робитимемо термометрію і працівникам, і дітям. Доведеться скоротити перерви, щоб учні якомога менше часу перебували у закладі. У коридорі, у вбиральні чи їдальні учні повинні бути в масках чи респіраторах. Харчування також відбуватиметься за окремим графіком, одночасно в їдальні перебуватиме не більше чотирьох класів. Також говоритимемо про те, щоб батьки учнів наймолодшої ланки не заходили в приміщення школи, щоб учителі самі забирали діток на вулиці й вели до класу».

У новому навчальному році в 25-му ліцеї навчатиметься понад 1 600 учнів. Тут уже впродовж чотирьох років навчання відбувається у дві зміни.

«В одному приміщенні займатиметься два класи: один – у першу зміну, другий – у другу. І треба підготувати кабінет після одного класу для іншого: провітрити, помити і продезінфікувати. На це знову ж таки потрібен час», – підкреслює директорка школи.

С. Якимів наголошує, що школам у новому навчальному році не уникнути змішаного навчання, де очний формат поєднується з дистанційним, що знову посадити дітей за монітори не варіант, адже кожна третя дитина має проблеми з поставою та зором, і стовідсоткова «дистанційка» лише поглибить їх. Крім, того учні не завжди сприймають таку форму уроків серйозно і дозволяють собі більше розслабитися в домашній атмосфері. Тож змішане навчання є своєрідною панацеєю і порятунком у нинішній ситуації.

«Хочемо скоротити тривалість уроків до 30 хвилин. За цей час учитель зможе подати навчальний матеріал, перевірити навики, решта 15 хвилин залишимо на дистанційне навчання, – роз’яснює Світлана Миколаївна. – Будемо застосовувати технологію перевернутого навчання. Коли діти вдома читають підручники, а в школі на уроках педагог відпрацьовує навики та роз’яснює незрозумілі завдання чи теми. Проблемною залишається організація уроків з таких предметів, як фізкультура, музика, малювання. За сприятливих погодних умов, звісно, треба проводити, скажімо, заняття з руханки надворі. Але якщо не буде таких умов, то, мабуть, доведеться переводити дітей на дистанційний формат».

Наразі адміністрація ліцею вивчає різні освітні платформи, щоб з 1 вересня розпочати роботу на єдиному централізованому ресурсі для дистанційного навчання.

Новий навчальний рік у школі, найімовірніше, розпочнеться без традиційної шкільної лінійки, проте першокласників усе-таки планують покликати на святковий захід, адже для них розпочинається новий період під назвою «школа».

«У нас великий простір перед школою, що дасть змогу провести невеличке свято з дотриманням дистанції. Дуже хочеться зробити для першокласників святковий вступ до школи, який їм запам’ятається», – підкреслює Світлана Якимів.

Нинішнього року освіта проходить непростий період, який чітко покаже, наскільки вона готова швидко реагувати на виклики, пристосовуватися до нових умов і виживати у неймовірно складних ситуаціях.

«Це рік викликів і труднощів, освітяни повинні дуже швидко опановувати нове і шукати вихід з непростих ситуацій, – наголошує моя співрозмовниця. – Хочеться стабільності, а вона, на жаль, наразі є лише в захворюваності на коронавірус. Все одно кожен керівник школи ухвалюватиме рішення відповідно до свого закладу. Не можна напрацювати універсальну формулу, яка підійде усім, адже школи області мають різні умови та можливості».



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!