Пам'яті Героя: Історія пілота Олександра Кукурби, який наводив жах на окупантів


Олександр Кукурба хотів стати льотчиком. І здійснив свою мрію – він літав на СУ-24 та знищував ворога. Став одним із найвправніших воїнів неба Збройних сил України.

З початку повномасштабної збройної агресії РФ знищив 15 танків, близько 50 одиниць бронетехніки та інших засобів, а також майже 300 окупантів, йдеться на сторінці Українського інституту національної пам'яті.

Отримав три державні відзнаки: орден «Золота Зірка», орден Богдана Хмельницького II та III ступенів. Під час прощання з Олександром матері вручили орден Богдана Хмельницького I ступеня, посмертно.

Олександр виконав 100 бойових вильотів, але сотий став для нього останнім. Загинув 26 липня на Дніпропетровщині. Йому було 28 років.

«Ми знали, що він на високій посаді і вправний льотчик. Але Олександр про це ніколи не розповідав. Ми питали: «Сашо, то тебе нагородили?» — «Так, нагородили». Хоча ніколи не хвалився і не показував свої відзнаки», — пригадує однокласниця героя Ірина Волощук.

Олександр казав: «Якщо підуть росіяни у наступ — ми дамо їм із неба «по зубах», а ваше завдання добивати їх на землі», — розповідає друг воїна Дмитро.

Коли односельці дізнались про загибель земляка, у Нижньовербізькій громаді у Коломийському районі на Івано-Франківщині було оголошено три дні жалоби. На похорон зібралось майже все село, приїхали друзі, а над прощальною процесією літали побратими – віддаючи шану своєму другу в небі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!