Під час "Місяця здоров'я" дві франківки дізналися, що вагітні


З 13 вересня по 8 жовтня в Івано-Франківській міській територіальній громаді проходив проект «Місяць здоров’я».

Це вже традиційна програма для нашої громади. За цей час ініціативу перейняли такі міста як Мелітополь і Тернопіль. Про це повідомила ініціаторка проєкту Оксана Савчук.

За 4 тижні проекту 1750 мешканців громади пройшли безкоштовне обстеження. А дві сім’ї стали щасливішими, адже у 2-х жінок виявили вагітність, про яку вони не знали на час обстеження.

На базі лікарських амбулаторій у селах, які ввійшли до складу Івано-Франківської громади, працювали виїзні бригади. Мешканці цих сіл могли пройти обстеження у терапевта, гінеколога, уролога, хірурга і навіть стоматолога. Лікарі намагалися зробити все можливе, щоб люди отримали дійсно якісні послуги та пройшли огляд у всіх можливих спеціалістів.

Ще одним важливим кроком у проекті «Місяць здоров’я» стала злагоджена робота мобільних виїзних бригад. Вони проводили обстеження маломобільних пацієнтів безпосередньо в них вдома. Лікарі різних профілів – хірурги, гінекологи, терапевти – виїжджали на виклик. Лаборанти робили забір крові для загального аналізу, а прикуті до ліжка пацієнти могли пройти УЗД-обстеження завдяки переносному апарату, який медики привозили з собою.

Цьогоріч завдяки налагодженій співпраці з клінікою здоров’я шкіри «БРАСС» 376 пацієнтів пройшли обстеження в дерматолога та перевірили свої родимки. У 369 пацієнтів виявлено дерматологічні захворювання різних видів і складності. Також у клініці можна було пройти ультразвукову діагностику молочних залоз.

Ще одним із партнерів проекту «Місяць здоров’я» стала медична лабораторія «Сінево». Саме сюди лікарі направляли тих пацієнтів, у яких виявляли підозру на онкологічні захворювання. Завдяки співпраці з «Сінево» 297 пацієнтів змогли здати дороговартісні аналізи безкоштовно. Тішить, що у більшості підозри на онкологію не підтвердилися. Проте лікарі застерігають, що статистика захворюваності зросла. Якщо раніше серед 1 тис. жінок онкопатології виявляли лише в однієї жінки, то цього року – в 10-ти.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!