Пільги для учасників АТО досі не працюють


На шляху до отримання пільг перед бійцями постає безліч перепон. Останнім часом у пресі дуже часто з’являється інформація про пільги, на які мають право учасники АТО. Але на практиці скористатись ними бійцям виявляється важко.

Чи виконує держава обіцянки, які дає учасникам бойових дій на сході – розповів Максим Щербатюк, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини.

В першу чергу вони стикаються із проблемами отримання статусу учасника бойових дій. Відповідні законодавчі зміни, які б дозволяли отримати цей статус бійцям АТО, були прийняті вже досить давно. Але цього недостатньо – має бути порядок, який би визначав спосіб надання цього статусу і який би працював. Він був затверджений урядом лише у другій половині серпня. Але це лише один із важливих кроків, який треба було зробити.

Так, порядок передбачає створення відповідних комісій при міністерствах, а також міжвідомчої комісії, які мали б безпосередньо здійснювати функції із надання статусу учасника бойових дій. Але до сьогодні ці комісії по суті не працюють. Немає навіть інформації про їхні контакти і як взагалі їх знайти, аби звернутися.

Крім того, є проблема із наданням різноманітних довідок із військових частин, які би підтверджували участь особи в АТО.

Поки що жоден з бійців, які зверталися в Українську Гельсінську спілку з прав людини щодо надання статусу учасника бойових дій, досі не отримав його. Таких звернень у спілці вже близько десятка.

З метою вияснення ситуації із наданням цього статусу і діяльністю комісій Спілка підготвала і направила запит до Кабінету міністрів України.

Також не все просто із отриманням компенсацій у випадку поранення військовослужбовця в зоні АТО. Оскільки дуже часто для цього необхідно лягати в лікарню два рази (один раз на лікування, другий на обстеження) і відповідно на лікарську-консультативну комісію (ЛКК) направляють зазвичай тих, хто втратив кінцівки або дуже важкі. Оскільки щоб отримати направлення на ЛКК, лікарям треба заповнювати дуже багато паперів.

“Тому, зазвичай, у випадках легких поранень вони цього не роблять. А без цього направлення у пораненого учасника АТО немає достатньо документів, щоб претендувати на допомогу. Тож наразі ситуація із виконанням тих обіцянок, які держава дала учасникам АТО, виглядає досить сумно. Є певне відчуття, що робота з цих питань державою введеться, але її швидкість і ефективність поки що залишає бажати кращого,” – підсумовує Максим Щербатюк.

Репортер