Плани операції на Курщині тримали у суворій таємниці, бо попередні дві зірвалися — ЗМІ


Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський поділився планами операції в Курській області рф лише з вузькою групою генералів і силовиків, а з президентом Володимиром Зеленським обговорював їх сам на сам, без штабу.

Про це пише Economist із посиланням на джерела, передає Громадське.

Західних союзників також навмисно залишили в невіданні. Сирський перед тим мав дві операції, підірвані Заходом: одна — через витік росіянам, інша — через наказ перервати її.

Обмеження інформації дозволило Силам оборони розпочати атаку до того, як росіяни зрозуміли, що відбувається. Ймовірно, вони припускали, що Україні знадобиться дозвіл від США на таку сміливу операцію. Та вже бувши поставленим перед фактом, Захід не заперечував.

Окрім того, Сирський увів ворога в оману, приховавши прибуття підрозділів до кордону під приводом оборони від нібито російського нападу на Суми. Як зазначається, ротація відбулася десь за півтора тижня до початку Курської операції. Самі українські бійці почали підозрювати, що відбувається щось велике, на початку серпня, коли їм раптово видали нове спорядження.

За даними Economist, розглядалося кілька сценаріїв наступального натиску на найслабші місця російської лінії. Зокрема, удар або по Брянській області рф на півночі, або по Курській області, або по обох.

Значну частину розвідки виконувала армійська розвідка, ГУР долучили лише на пізньому етапі.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!