Поліомієліт, вітрянка, гепатит. Які щеплення потрібні дітям і дорослим та скільки це коштує


Уже майже рік слово вакцинація асоціюється лише з коронавірусом. Хто за, хто проти – ця тема стала предметом дискусій, і більшість ніби й забула, як у дитинстві всі отримували щеплення й не задумувалися над цим.

Тож на фоні ковідної вакцинації варто згадати про інші щеплення, які краще не пропускати, пише Репортер.

Поліомієліт не зник

На початку 2022 у міністерстві охорони здоров’я заявили, що в Україні проведуть додаткову вакцинацію дітей від шести місяців до шести років від поліомієліту. Кампанія розпочнеться наприкінці січня.

«Були зафіксовані окремі випадки у Рівненській і Закарпатській областях. Тож зараз на рівні держави проводитиметься додаткова рутинна вакцинація проти поліомієліту, – говорить лікарка-імунологиня, експертка департаменту охорони здоров’я ОДА з питань дитячої імунології Галина Бенько. – Додаткову вакцинацію від цієї хвороби ми вже проводили у 2015 році – і досить успішно. Наразі в нашій області 70-75 % дітей імунізовані від поліомієліту. Це непогано, але недостатньо для колективного імунітету».

Поліомієліт – хвороба, яка може викликати параліч та інвалідність. Поліовірус передається через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу, воду. Далі він розмножується в кишківнику. Поліовірус також може залишатися на іграшках і побутових речах, які контактували зі слиною та калом інфікованих людей.

Найбільший ризик захворіти – у дітей до п’яти років, тож саме на малих звертають увагу в МОЗ. Під час додаткової кампанії щепитимуть дітей, які вчасно не отримали необхідні щеплення від поліомієліту або ж отримали їх з порушеннями. Батькам дітей від шести місяців до шести років, які пропустили одне або обидва щеплення, рекомендують звернутись до педіатра чи сімейного лікаря.

Дітям вводитимуть ін’єкції інактивованої поліомієлітної вакцини. Вона створена на основі вбитого віруса й дає захист від трьох штамів хвороби. Препарат захищає від потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи і захищає від паралічу, який викликає хвороба.

Після вакцинації тих, хто пропустив свою чергу, у МОЗ планують провести ще три тури додаткової імунізації дітей до шести років оральною поліомієлітною вакциною. Це інший вид вакцини, її вводять не через ін’єкцію, а за допомогою крапель. Вона містить ослаблений вірус, захищає від хвороби та зупиняє поширення інфекції.

Згідно з національним календарем щеп­лень, від поліомієліту кожну дитину повинні вакцинувати шістьма дозами препарату: у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років.

Щодо дорослих, то їм треба самим слідкувати, чи вони вакциновані. Втім, за словами Галини Бенько, більшість препарат точно отримувала, бо такі щеплення робили всім у садках і в школі – тоді ні в кого не виникало претензій. Також час від час проходили додаткові вакцинальні кампанії – наприклад, у 1995-1997 роках.

Треба кілька доз

Календар профілактичних щеплень включає всі обов’язкові вакцинації для дітей і терміни, коли їх мають проводити. Більшість роблять у перші 18 місяців життя, решту – у віці від 2 до 16 років. І тільки одне щеплення з обов’язкових вимагає ревакцинації у кожні 10 років – від дифтерії та правця.

Усі ці щеплення є безкоштовними. Сімейний лікар чи педіатр має контролювати, коли малому пацієнту треба зробити певне щеплення і телефонувати батькам.

З обов’язкових вакцинацій – від туберкульозу, так зване БЦЖ. Його вводять одноразово на 3-5 добу після народження. Також у ранньому віці передбачена вакцинація від гепатиту В, яку вводять тричі: у першу добу, у два й шість місяців.

Від дифтерії та правця вводять шість доз, потім захист треба поновлювати кожні 10 років. Дифтерія – теж інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Характеризується запаленням слизових рота й горла, ураженням серцево-судинної та нервової систем і нирок. Правець (у народі – стовбняк) – хвороба, якою можна заразитися при потраплянні бруду в рану чи поріз внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами. Симптоми – спазми, головний біль, лихоманка тощо. При відсутності медичної допомоги майже завжди закінчується смертю.

Також дітям вводять чотири дози препарату від кашлюка. Це заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини переважно повітряно-крапельним шляхом.

Ще в один і шість років дитина має отримати щеплення спільною вакциною від кору, паротиту (свинки) і краснухи. Також у календарі є вищезгаданий поліомієліт і тридозова вакцинація від хіб-інфекції – у 2,4 і 12 місяців. Хіб-інфекція (або гемофільна) передається повітряно-крапельним шляхом і вражає органи дихання, центральної нервової системи, створює гнійні вогнища у різних органах.

Папілома й гепатит

За словами Галини Бенько, рівень вакцинації на Прикарпатті по більшості обов’язкових вакцин – близько 70 %. Останнім часом є позитивна динаміка.

«Кількість охочих вакцинуватися з часів пандемії зросла, – говорть Галина Бенько. – Це можна помітити навіть на вакцинації від ковіду та грипу. Щодо дитячої імунізації, то той, хто має чітку провакцинальну позицію, той і надалі вакцинує своїх дітей, не дивлячись ні на що».

Дорослим, яким у дитинстві не зробили якесь щеплення, треба надолужувати самостійно і власним коштом. Історію своїх щеп­лень треба шукати у медичній карті. А чи є імунітет до деяких хвороб, наприклад кору і краснухи, можна дізнатися, здавши тест на антитіла.

Безкоштовно в поліклініці можна зробити лише щеплення від дифтерії і правця, за рештою треба звертатися у приватні клініки.

Наприклад, за календарем щеплень, дітей від гепатиту В почали вакцинувати лише з початку двотисячних. Старші, скоріш за все, не отримали цієї вакцини. Гепатит В – вірусна інфекція, яка вражає печінку, бувають гостра та хронічна форми хвороби. Може передатися від інфікованої матері дитині, статевим шляхом, зі слиною – через поцілунок чи зубну щітку, також під час повторного використання шприців. Є ймовірність заразитися під час косметичних процедур чи нанесення татуювань, якщо в салоні погано продезінфікували інструменти.

У приватних клініках щеплення однією дозою бельгійської вакцини від гепатиту В для дорослих коштує в середньому 300 грн. Є спільна від гепатитів А і В за 750 грн.

Також рекомендують вакцинуватися дорослим, які в дитинстві не хворіли на вітрянку. Ця хвороба, часто не страшна для дітей, у дорослих може викликати тяжкі ускладнення. Вакцинація у приватній клініці кош­тує 730 грн.

Ще лікарі рекомендують, особливо дівчатам, робити щеплення від вірусу папіломи людини. Він передається статевим шляхом й може спричинити багато захворювань – аж до раку шийки матки. Вакцинацію у багатьох країнах роблять ще у дитячому віці, але можна й пізніше. Щеплення коштує від 1400 грн.

Крім того, не зайвими будуть щеплення від кліщового енцефаліту, менінгококової інфекції та пневмококової інфекції. Але ці препарати у Франківську знайти важче. До того ж, лікарі нагадують про щорічну вакцинацію від грипу. Ціна препарату – 300-400 грн. Щеп­лення можуть зробити і у вашій поліклініці.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!