Політолог Ігор Дебенко: Те що відбулось вчора в Верховній Раді це зґвалтування українського парламентаризму


За інформацією ЗМІ, вчора Президент підписав п'ять законів, прийнятих Верховною Радою.

Цим самим він схвалив закони Олійника-Колісніченка про спрощення зняття недоторканності з депутатів, закон про відеофіксацію порушень ПДР, закон про відповідальність за скоєння правопорушень під час проведення футбольних матчів і закон про заочне кримінальне провадження.

Політолог Ігор Дебенко прокоментував законопроекти кореспонденту «Бліц-Інфо».

«Те, що вчора відбулось у нас в парламенті, інакше, як брутальне зґвалтування українського парламентаризму, назвати не можна. Депутати виконували наказ зверху. Вчора багато політиків писали у ЗМІ, що вони навіть не знали, за що вони голосують», - коментує Дебенко.

Політолог зауважив, що прийняті закони істотно обмежують свободи громадян. Вони обмежують права громадян на страйк, на висловлення невдоволеннями діями влади. 

«Як би це не було смішно, однак скоро дійде до того, що сім'я із чоловіка з дружиною та двома дітьми, йдучи по вулиці, може бути затриманою за підозрою в організації злочинної групи. Або ж весільний кортеж з більш ніж п’яти машин спрямовуватимуть в найближче відділення ДАІ. Прослідковуються соцмережі, введення відповідальності за наклеп. Необхідно звернути увагу на посилення охорони суддів. Людині може бути оголошено вирок без її присутності і навіть без її відома. Стосовно інших обмежень є абсурдною норма про те, що коли купуєш сім-карточку з паспортом. Це вже знову ж таки ідентифікація особи. Можливі введені додаткові санкції на прослуховування», - пояснив Ігор Дебенко.

Він розповів, що опозиційні фракції зараз засідають в будинку профспілок і обговорюють план дій.

«Як на мене, один з єдиних механізмів зараз це подавати позови по всіх судових інстанціях України і навіть у міжнародні.
Влада показала, що єдиний спосіб боротьби із нею це тотальне її ігнорування. Наприклад, журналісти не пишуть про владу і не висвітлюють її діяльність. Депутати з свого боку не спілкуються з владою. Має бути тотальне ігнорування. Хто на що здатний», - наголосив експерт.