Понад 100 бусів донорської крові отримали ЗСУ завдяки ДонорUA


Вже понад 100 доставок донорської крові на фронт здійснили завдяки ДонорUA та нашій співпраці із МОЗ та УЦТК. Вантаж кожного з таких бусів може врятувати близько 1500 життів поранених військових та цивільних мешканців прифронтових територій.
Вантаж кожного з таких бусів може врятувати близько 1500 життів поранених військових та цивільних мешканців прифронтових територій.
 
«Коли поранена людина втрачає багато крові, вчасне переливання не лише рятує життя, а й допомагає максимально зберегти здоров’я. Що довше людина лишається у знекровленому стані, то більше страждають усі тканини організму, особливо мозок, серце та нирки. Перелити кров найкраще у перші 36 хвилин, або принаймні впродовж години. Але для цього кров має бути постійно в наявності у бойових і військових медиків. У 2022 році ДонорUA долучилися до організації транспортування крові, і ось уже понад 100 поїздок успішно реалізовано. Здавайте кров, де би ви не мешкали — вона доїде до тих, хто потребує її найбільше», — розповідає Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».
 
У 2022 році Ірина Славінська увійшла до складу Оперативного штабу МОЗ для координації діяльності у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові в умовах воєнного стану. Того ж року ДонорUA підписали Меморандум про співпрацю з СДУ «Український центр трансплант-координації». Завдяки цьому вдалося налагодити чіткий алгоритм для регулярного оперативного транспортування крові на фронт. У 2024 році ДонорUA підписали Меморандум також безпосередньо з МОЗ України.
 
Маршрути для транспортування крові визначає СДУ «УЦТК». Кров доставляється до прифронтових міст, або ж до точок, де її одразу перевантажують у машини військових, котрі везуть кров до стабілізаційних пунктів.
 
Кров перевозиться у спеціальних бусах, обладнаних холодильними камерами. За кошти, залучені командою ДонорUA, оплачується робота водіїв та інші необхідні витрати, за необхідності — ремонт обладнання або придбання нового.
 
Будь-хто може підтримати транспортування крові донатом: кожні 25 грн — це 1 км шляху. З більш ніж 100 поїздок 80 здійснили завдяки ініціативі ПУМБ «Ми однієї крові». Решту доставок допомогли реалізувати ReBuild Ukraine, БО «100 відсотків життя», ТОВ Торговий Дім «Пірана» та донорська спільнота. Може тут варто згадати коляду? Або якось виокремити, що люди на свої дні народження чи важливі події збирають для нас?
 
У вересні 2023 року ми зібрали 1 млн грн, аби мати грошовий запас для швидкого відправлення крові на фронт у разі посилення бойових дій. Майже половину з цих коштів уже витратили, і ваш донат допоможе нам бути впевненими в тому, що військові отримають допомогу вчасно. Одна доставка крові коштує близько 50 000 грн, і щомісяця на фронт відправляються від 2 до 5 бусів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!