Понад 250 прикарпатських пенсіонерів домоглися справедливості


На розгляд Комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, до головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області з початку року надійшло понад 280 пакетів документів.

Під час проведених 18 засідань пільговий стаж 252 особам  було підтверджено повністю, 31 заявнику – частково, і тільки одному було колегіально прийнято рішення про відмову.

Ліквідація та закриття колективних господарств і промислових підприємств у 90-і роки, а з ними й зникнення документів, стали підґрунтям  несприятливих умов для реалізації конституційних прав громадян на пільгове пенсійне забезпечення й гідну старість колишніх колгоспників та робітників заводів. Можливість встановити справедливість виникла 2007 року: тоді, згідно з постановою  Правління Пенсійного  фонду України від 10.11.2006 № 18-1 «Про  затвердження порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років», у головному управлінні Фонду в області було створено відповідну Комісію.

Загалом за період 2007-2014 років до цієї Комісії за підтвердженням пільгового стажу або за вислугу років звернулися 2176 заявників. Переважній більшості з них такий стаж було підтверджено.