Попит на читання зменшується?


З 11 по 14 вересня у Львові пройшов XXI «Форум видавців». У ці дні місто стало осередком книговидавничої справи, зібрало найвідоміших українських письменників, іноземних гостей та любителів книжок, які слідкують за новинками літератури й не втрачають нагоди вибрати для власної бібліотеки найцікавіші видання.

У рамках заходу компанія «Київстар», разом із GFK Ukraine, презентували «Дослідження читання книжок в Україні – 2014». Схоже опитування проводилося і минулого року, тож експерти мали змогу порівняти показники, а також краще зрозуміти читацькі звички українців. Через події в країні змінилася географія опитування. Зокрема у Криму дослідження не проводилося зовсім, певні обмеження були в Донецькій та Луганській областях.

Хоча, результати виявилися не дуже втішними. Висока вартість друкованих видань, а також різноманіття альтернативних видів проведення вільного часу витісняють читання великих текстів. Тож нині українці більше часу витрачають на спілкування, перегляд телепередач, користування соціальними мережами, використання комп’ютера та сучасних гаджетів.

Та все ж, в Україні приблизно половина жителів читають – близько 51% респондентів відзначили, що прочитали хоча б одну книжку за останні три місяці. А от купують книжки лише третина опитаних, нарікаючи на високі затрати на придбання літератури. Не зважаючи на вартість, українці купують багато дитячих книжок, проте, чим дорослішою стає дитина, тим менше читає книжок для відповідного віку.

«Ми вдруге презентуємо подібне дослідження, - розповідає заступник директора GFK Ukraine, Гліб Вишлінський. – Отримані дані свідчать про незначне зниження цікавості частини українців до читання. Сподіваємось, що презентовані результати зможуть змінити ситуацію на краще, адже зрозуміти проблему – це вже частково її вирішити».

А от начальник відділу корпоративних комунікацій «Київстар», Петро Іванов, наполягає на тому, що читання – це корисна звичка. Тому, щоб підтримувати її у сучасному невгамовному світі, компанія пропонує доступне та просте рішення – мобільну бібліотеку Smart Kyivstar, яка дозволяє читати найцікавіші твори з екранів мобільних пристроїв.