Поради щодо вибору кабельного каналу


При виборі кабельного каналу варто звернути увагу на цілу низку параметрів.

Адже сьогодні стандартний офісний білий короб сприймається як пережиток минулого. Занадто просто і стандартно. Уже необхідно, щоб він правильно підходив за колірною гамою, мав відповідну текстуру і в цілому доповнював зовнішній вигляд приміщення.

Звичайно чемпіоном краси і безпеки залишається прихована проводка замурована всередині стін. Її просто не видно і її явно не потрібно маскувати. Така проводка практично не може привести до пожежі при короткому замиканні через повну відсутність припливу необхідного для горіння кисню. Єдиною проблемою є лише те, що вам навряд чи дозволять руйнувати стіни в орендованому приміщенні, а нова проводка під своє обладнання потрібна.

Вибираємо тип кабельного каналу

Крім звичайного кабельного каналу, тобто пластикового короба, існує тонна інших. Плінтуса, гнучкі короби, плетені рукави, лиштви, лотки і багато іншого.

Наприклад, для стін відмінно підійдуть ті самі звичайні короби. Вони прості і зрозумілі в монтажі і застосуванні. Їх рекомендується прокладати горизонтально в коридорах і кімнатах. На сходових клітках такий короб можна прокласти під кутом.

Для підлоги найкраще підходить короб у вигляді поріжка. І тут можна вибрати вбудований якщо ремонт ще далекий від завершення і у вас є можливість покласти спеціальний поріжок. Або накладний, якщо вже немає можливості нічого виправити. Останній варіант менш надійний, але якщо по ньому цілеспрямовано не топтатися, то він витримає всі важкості експлуатації.

Двері варто обходити або звичайним пластиковим кабель-каналом або ж використовувати лиштви з таким всередині, що більш прийнятно і менш затратно.

Гнучкі вже краще використовувати для безпосереднього збору проводів і кабелів на робочому місці в красивий пучок.

Розмір і особливості кабельного каналу

В інтернеті існує величезна кількість таблиць, які детально розжовують вибір розміру кабельного каналу. Прямо з перетинами, кількістю жил, навантаженнями і іншими показниками.

Ми, своєю чергою, рекомендуємо заповнювати кабельний канал не більше ніж на дві третини і залишати якомога більше запасу. А також бажано проводити силові кабелі під високим навантаженням в різних коробах, або принаймні в різних секціях одного багатосекційного каналу.

Також не варто забивати короб для проведення слаботочка або заповнювати порожні місця витою парою. Так ви тільки підвищите ймовірність загоряння кабелю.

Чи потрібен перфорований кабельний канал?

Насправді перфорований кабельний канал потрібен для двох цілей. Перше - охолодження силового кабелю. Приплив холодного повітря непогано з цим допомагає. По-друге, короб з перфорацією, особливо не саморобною, виглядає більш естетично, сучасно і дорого. Тому, хоча він і відкриває кабель на показ, але він більш прийнятний для інтер'єрів в сучасних стилях. А також важливо пам'ятати, що слабка саморобна вентиляція не забезпечує достатнього припливу повітря для охолодження кабелю, але дасть достатньо кисню для підтримки горіння.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!