Пораненим тримав позицію 26 годин. Історія нацгвардійця з Франківщини Михайла Селіванова


Старший кулеметник 50 полку імені полковника Семена Височана Нацгвардії Михайло Селіванов пораненим тримав 26 годин позицію на Луганщині. Чоловік воює від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Воїн — майстер спорту та засновник дитячої школи боксу.

Про поранення, бойовий досвід та втрату побратимів на полі бою Михайло розповів Суспільному.

З 2014 року Михайло Селіванов проходив строкову службу, а згодом підписав контракт з Нацгвардією України. Боєць каже: перші місяці повномасштабної війни були складними, адже підрозділи не мали необхідної кількості військової техніки, яка є зараз. Михайло з побратимами тримав позиції на Донеччині. Згодом — на Луганщині.

Михайло Селіванов з побратимами. Фото: Михайло Селіванов

"Якщо згадати останній виїзд, то він був важким. Дві-три доби ми стоїмо в окопі, падає дощ, форма прилипає до тіла, але тримаємо оборону. Там всюди — болото, немає можливості поспати, бо все — в калабанях, все — у воді, холодно. Зараз вже потепліло, а тоді було холодно", — розповідає Михайло Селіванов.

Нацгвардієць пригадує один з найважчих боїв його підрозділу.

"За той день було дуже багато піхотних атак. Три атаки вдень та ще одна вночі. Ми їх успішно відбили. Були й артилерійські обстріли. Війська РФ скидали на нас газ з дронів. Ми надягали протигази, але було погано видно, і ми далі відстрілювалися", — пригадує боєць.

За словами військовослужбовця, наступного дня атаки з дронів повторилися. Внаслідок них боєць отримав поранення.

Михайло Селіванов з побратимами. Фото: Михайло Селіванов

"Ми стоїмо, бачу, що підлітає дрон і скидає на нас. Ми пробували його збити, але безпілотник високо був і ми не могли влучити. Переді мною товариш з Дніпра впав головою вперед. Я відчув, як мене хитнуло і запекла спина. Кажу побратиму: "Я відчуваю, що в мене спина мокра. Хочеться вірити, що це — не кров, але пече, і це, мабуть, поранення. Попросив Мар’яна оглянути. Він дивиться, а там все в крові", — розповідає нацгвардієць.

Побратим допоміг накласти пов’язки на плече та спину. Михайло Селіванов з пораненнями продовжував тримати позицію 26 годин.

Михайло Селіванов. Фото: Михайло Селіванов

"Тоді вже прийшла підмога і мене поміняли. Я лише дійшов до пункту евакуації, приблизно 2 км від позиції. По рації почув, що у нас — четверо поранених. І каже: всім відірвало ноги. Я підбіг, пробував евакуювати. Ноги відірвало насправді не всім — одному перебило руку. Він — вижив, а решта, на жаль, загинули", — каже Михайло.

Маючи тяжкі поранення, чоловік не зміг залишити пораненого побратима — 20-річного Богдана Ваківа.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!