Повітряне командування "Захід" показало бойовий гантрак мисливців на "шахедів" (ВІДЕО)


У повітряному командуванні "Захід" показали роботу мобільної групи ППО, яка знищила два ворожих ударних безпілотники Shahed-131/136.

Про це йдеться на facebook-сторінці військових.

"Це було неважко для нас. В зоні ураження нашої групи пролітали два «Shahed». І ми їх знищили. Що відчуваєш, коли збиваєш «Shahed»? Радість, піднесення, ейфорію. Все робиться на автоматі, адреналін зашкалює. Працюємо всі як одне ціле, – розповідає командир мобільної вогневої групи, старший сержант Василь Жиравецький. –  Ворог запускає свої дрони, як правило, вночі, у хмарність,  під час туману або дощу. Коли видимість вкрай обмежена. Наше озброєння – спарена зенітна установка ЗУ-23-2 на шасі автомобіля ЗіЛ-130. Також ми маємо тепловізори, багато іншого обладнання, аби виявляти БпЛА і збивати їх. Але збивати нескладно тільки якщо багато тренуватися, багато стріляти по мішенях за різних погодних умов та у різний час доби, постійно відпрацьовувати розгортання озброєння. Тобто доводити свої дії до автоматизму, до рівня, коли руки під час бойової роботи буквально пам’ятають всі рухи зі зброєю, які ви робили під час тренувань".

 

Василь  каже, що для мобільної вогневої групи набагато важче збити крилату ракету.

Летить швидко. Часу на ураження мало. Але наші колеги, дві інші мобільні вогневі групи, збили по одній ракеті. Думаю, ми також ракету знищимо, якщо вона пролітатиме в зоні нашого ураження, – розповідає він. – Бо група у нас злагоджена, професійна і дружня. Я та ще два наші зенітники були резервістами першої черги і вже зранку 25 лютого 2022 ми прийшли у свій полк і стали до строю. Ще один мій колега ніколи не служив в армії, але 25 лютого 2022 року також прийшов у ТЦК і вже звідти був направлений до нас для проходження служби. Найстарший наш зенітник – 51-літній чоловік з позивним «Таксист». Він двічі воював у лавах 80 окремої десантно-штурмової бригади. Спершу під час АТО/ООС, а згодом вже під час повномасштабного вторгнення. І після важкого поранення та одужання був скерований до нас. Це мої найкращі друзі і разом ми можемо багато. Наближаємо нашу перемогу, надійно захищаємо своє.

Мобільні вогневі групи повітряного командування «Захід» працюють в режимі 24 на 7.

"Перебуваємо в постійній готовності. Аналізуємо дії ворога, визначаємо вірогідні маршрути ворожих цілей, прагнемо бути на крок попереду противника і опинятися там, де ймовірність появи дронів найвища. У разі отримання команди вирушаємо на визначену позицію, розгортаємо свою зенітну установку. Якщо виявляємо ціль – відкриваємо вогонь, – так коротко описує роботу групи її командир. – Я, як командир, стежу за повітряною обстановкою на спеціальному планшеті, підтримую зв’язок з пунктом управління, спостерігаю та виявляю цілі. Стрілець і  навідник ведуть вогонь з нашої зенітної установки ЗУ-23-2"

Номери обслуги завжди готові зарядити установку боєкомплектом. За свою результативну бойову роботу розрахунок мобільної вогневої групи був відзначений державними нагородами медалями «За військову службу Україні» та відзнакою Міністерства оборони України медаллю «Хрест доблесті».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!