Представники омбудсмена перевірили Тисменицьку міську раду. Є порушення


Моніторингова група у складі співробітників регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмили Непийводи, Юрія Гуменяка та регіонального координатора зв’язків з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області Світлани Дем’янчук здійснили візит до Тисменицької міської ради з метою моніторингу додержання конституційного права на інформацію.

До складу Тисменицької територіальної громади ввійшли 13 рад (19 населених пунктів). Населення громади складає 28750 осіб, з яких 9175 міське населення. Про це Бліц-Інфо повідомили на сайті Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини.

Під час моніторингу встановлено, що доступ запитувачів до інформації забезпечує Відділ загальної та організаційної роботи. Визначено спеціальний телефонний номер для прийому запитів. Поряд з кабінетом вказаного відділу розташований стіл для роботи запитувачів з документами чи їх копіями.

Ведеться облік запитів на інформацію, дотримуються строки надання інформації на запити громадян. Наявна практика надання безкоштовно 10 сторінок відповідного запитуваного документа з виставленням рахунку про відшкодування витрат у зв’язку з копіюванням решти запитуваної інформації відповідно до затверджених Радою розміру фактичних норм витрат.

Водночас моніторинговою групою виявлено низку порушень права на доступ до публічної інформації. Зокрема, не забезпечується належним чином оприлюднення публічної інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачене статтею 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» на офіційному веб-сайті Ради, на інформаційних стендах та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

Не призначено відповідальної особи за оприлюднення інформації.

На інформаційних стендах відсутня інформація про порядок прийому звернень, запитів на публічну інформацію, контактні телефони тощо.

Під час візиту виявлено й інші порушення щодо забезпечення Радою права на доступ до публічної інформації.

Звіт за результатами моніторингового візиту буде направлено керівництву Ради з наданням рекомендацій щодо їх усунення.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!