ПРЕЗИДЕНТ ПРИЙНЯВ РІШЕННЯ ПРОДОВЖИТИ ПЕРЕМИР'Я НА 72 ГОДИНИ


Президент України вирішив продовжити режим припинення вогню в зоні АТО ще на 72 години до 30 червня

Про це повідомляє сайт Глави держави, передає Еспресо.TV

Повідомлення з'явилось о 00:29 28 червня. В ньому йдеться, про те, що "на виконання Висновків Європейської Ради, які були ухвалені на рівні глав держав та урядів 28-ми країн членів ЄС за участі Президента України, очікується, що до понеділка 30 червня будуть зроблені наступні кроки:

• розпочато практичну імплементацію мирного плану Президента України;

• забезпечено моніторинг режиму припинення вогню під наглядом місії ОБСЄ та ефективного контролю за ділянкою українсько-російського кордону на території дії АТО;

• передано під контроль Державної прикордонної служби України пуктів перетину кордону (Ізварино, Должанський, Червонопартизанськ) та відновлено їх діяльність;

• звільнено усіх заручників, в тому числі спостерігачів ОБСЄ.

Президент України провів нараду з силовиками та на підставі рішення Ради Національної безпеки та оборони продовжив режим незастосування сили до 22.00 понеділка 30 червня.

За наслідками наради Україна очікує, що за час припинення застосування сили відбудеться:

• закриття пунктів вербування найманців на території Російської Федерації;

• припинення пересування незаконних збройних формувань на території Донецької та Луганської областей.

Побудова укріплень чи споруд, що заважатимуть мирному життю мешканців Донбасу, буде вважатися порушенням режиму припинення вогню.

У разі недотримання умов режиму незастосування сили, Україназалишає за собою право дострокового припинення цього режиму в зонах, де режим припинення вогню не буде виконуватися.

Механізм реалізації цього рішення був обговорений на нараді за участі голови Верховної Ради Олександра Турчинова, голови СБУ Валентина Наливайченка, виконувача обов'язків міністра оборони Михайла Коваля, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голови Державної прикордонної служби Миколи Литвина, командувача Національної гвардії Степана Полторака". 

20 червня Порошенко віддав наказ про припинення вогню на тиждень всіма підрозділами Збройних сил, Національної гвардії та Прикордонної служби. 

У понеділок після переговорів за участі представника України, Росії та терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР" бойовики заявили, що погоджуються на перемир'я до 27 червня.

У вівторок під Слов'янськом біля гори Карачун терористи збили український військовий вертоліт Мі-8. 9 осіб загинули. Також бойовики напали на опорний пункт АТО і вбили 2 військових, ще 3 поранили.

24 червня Порошенко віддав українським військовим наказ без жодних коливань відкривати вогонь у відповідь на напади терористів, у зв'язку з тим, що бойовики продовжили нападати.

 27 червня представники терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" пообіцяли припинити вогонь до 30 червня.

Депутат Нестор Шуфрич, який бере участь в консультаціях з вирішення конфлікту на Сході України, заявив, що переговори з бойовиками будуть продовжені..