Президент затвердив нову Стратегію нацбезпеки


Президент Петро Порошенко увів у дію нову Стратегію національної безпеки.

Відповідний указ опублікований на сайті президента, пише УП.

Як вказано у документі, нова Стратегія "спрямована на реалізацію до 2020 року визначених нею пріоритетів державної політики національної безпеки, а також реформ, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС… і Стратегією сталого розвитку "Україна-2020".

Головними завданнями цього документу визначені "мінімізація загроз державному суверенітету та створення умов для відновлення територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаного державного кордону України, гарантування мирного майбутнього України" та "забезпечення інтеграції України до ЄС та формування умов для вступу в НАТО".

Стратегія спрямована на захист національних інтересів в економічній, соціальній, гуманітарній та інших сферах, комплексне реформування системи забезпечення національної безпеки та створення ефективного сектору безпеки і оборони України".

На її основі мають розроблятися інші документи стратегічного планування у сфері забезпечення нацбезпеки, у тому числі Концепція розвитку сектору безпеки і оборони, Воєнна доктрина (Стратегія воєнної безпеки), Стратегія кібербезпеки, інші галузеві стратегії, а також державні програми розвитку органів сектору безпеки і оборони".

У ній зазначено, що щорічно на фінансування сектору безпеки і оборони має виділятись "не менше 5 відсотків від валового внутрішнього продукту".