Прикарпатець став посмертними донором для двох людей


У центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська родичі пацієнта, у якого констатували смерть головного мозку, дали згоду на трансплантацію органів.

Це уже четвертий випадок посмертного донорства у ЦМКЛ, третій – цьогоріч. Про це повідомили на facebook-сторінці медзакладу.

"В українському суспільстві, на жаль, досі є стереотипні погляди про донорство і трансплантацію. Звісно, нормально, що родичі померлого не мають спершу єдиного рішення. Адже це для них, в першу чергу, є трагедією та біллю. Не відразу вдається опанувати думки. Але маємо свідомих людей дедалі більше. В даному випадку родичі  погодились і сказали, що варто підписати згоду. Традиційно ми заручаємося підтримкою  нашого медичного капелана о. Романа Терлецького, адже багато хто сумнівається в правильності підписання згоди через релігійні переконання. Та наш капелан розвінчує ці міфи, адже донорство не суперечить ні релігії, ні моралі. Навпаки – є вищою формою любові, оскільки дарує шанс на порятунок життя іншим. Нам потрібно запозичувати свідомість розвинутих країн про те, що посмертне донорство – це нормально, це висока місія і рятівний круг там, де закінчується життя", - говорить завідувачка відділення невідкладної екстреної медичної допомоги ЦМКЛ Іванна Дидик.

Трансплант-координатор Христина Лесюк-Стефінко повідомила, що після реєстрації в Єдиній державній інформаційній системі трансплантації органи посмертного донора були направлені у медичні заклади Львова.

"Система першочергово обирає пацієнтів, у яких є статус екстреної пересадки", - пояснює Христина Лесюк-Стефінко.

Лікарі кажуть, що завдяки посмертному донору двоє людей отримають шанс на здорове життя.

 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!