Прикарпатські аграрії вже засіяли більше 90% площ


Цьогорічна посівна кампанія проходить з врахуванням не лише погодних факторів, але є скоригованою відповідно до викликів воєнного часу.

Агровиробники адаптували сівозміну, виробничі практики, комерційні підходи до придбання основних витратних ресурсів та реалізації врожаю. Цьогоріч збільшились посівні площі під олійними - ріпак, соя, що пов’язано з ростом цін на олійні культури і зниженням вартості їх логістики в перерахунку на одиницю продукції. Також збільшилась площа під посів гречки, яка використовується для забезпечення потреб внутрішнього ринку, інформує Івано-Франківська обласна державна адміністрація.

Через затяжну та холодну весну, надмірну кількість опадів та перезволоженість ґрунту, посівна ярих культур дещо затягнулася. Попри це прикарпатські аграрії вже засіяли більше 90 відсотків до прогнозованої площі (ярі зернові посіяно на площі майже 81 тис. гектарів). Вся посівна площа по області - майже 390 тис. га, що на 1,5 тис га більше, як торік. На території Івано-Франківського, Коломийського та Калуського районів продовжується посів сої та кукурудзи. Станом на сьогодні їх посіяно відповідно 93 (близько 46 тис. га) та 84 відсотки (майже 49 тис. га) до прогнозованої площі.

З метою забезпечення продовольчої безпеки області створені сприятливі умови для проведення весняно-польових робіт, а саме цілодобове пересування сільськогосподарської техніки в час комендантської години. Обмеження діють тільки під час оголошення повітряної тривоги і виключно з метою збереження життя та здоров'я наших аграріїв. Цьогоріч посівну кампанію планується завершити до кінця травня, максимум до кінця першої декади червня.

Щодо вирощування овочів, то у 2023 році їх заплановано висадити на площі близько 11 тис. га. На сьогодні висаджено близько 97 відс. до запланованого (10,6 тис. га).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!