Прикарпатські громади можуть підключити швидкісний інтернет за гроші з держбюджету


Цьогоріч на під’єднання до оптичного інтернету 3 000 сіл держава витратить 500 мільйонів гривень. Триває попередній збір заявок від голів громад.

Задля того, щоб розподіл коштів відбувся максимально прозоро та ефективно, Мінцифри розробило окремий майданчик.

Зазначимо, що у проекті йдеться саме про оптичний інтернет. Це фіксований швидкісний інтернет, але з використанням найсучасніших технологій. Його можна порівняти з електромобілем Tesla в автомобільній сфері. Оптичний інтернет — найбільш швидкий, надійний та безпечний. І саме його отримають українські села уже у 2021 році.

Проекту «Інтернет-субвенція» передувало дослідження Мінцифри, проведене у 2019-2020 роках. На той час результати свідчили, що в понад 15 тис. сіл, де проживає близько 3,5 млн українців, відсутнє покриття швидкісним фіксованим інтернетом.

«Ми будуємо цифрову державу, а швидкісний інтернет — її фундамент. Уже за 3 роки 95% українців зможуть користуватися швидкісним інтернетом 24/7. На цьому шляху проект «Інтернет-субвенція» — значний крок. Він значно наближає нас до виконання однієї з ключових цілей Мінцифри», — коментує заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест.

Проект дозволить більше 1 млн українців вперше отримати доступ до оптичного інтернету. Зараз триває попередній збір заявок від голів ОТГ. Відслідкувати, як Мінцифри реалізує проект «Інтернет-субвенція», можна на дашборді — майданчику, де дані оновлюються в реальному часі. Станом на зараз попередні заявки вже оформили 622 громади щодо 4066 сіл та 12 974 об’єктів соціальної інфраструктури — шкіл, дитячих садочків, бібліотек, лікарень. На тому ж дашборді можна перевірити, чи може село претендувати на кошти з держбюджету і підключитися до оптичного інтернету.

«Просимо українців, а особливо голів громад, активізуватися, аби не втратити шанс отримати оптичний інтернет у своїх селах уже цьогоріч. Адже інтернет — це не лише спілкування з рідними та друзями, а й розвиток населених пунктів та дистанційна робота чи навчання, що безцінно в умовах пандемії COVID-19», — зазначив Андрій Набок, керівник експертної групи з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри.

Проект постанови Кабінету Міністрів, якою урегульовується порядок та умови надання субвенції, уже на розгляді в Уряді. Одразу після його ухвалення відкриється офіційний збір заявок, що триватиме 10 днів. Про старт Мінцифри сповістить попередньо зареєстровані громади, які подали заявки.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!