Про нову енергетичну політику або Хрестовий похід проти російського газу


І хоча Сєня Яценюк зі звичайного городнього гризуна-пожирача моркви, перетворився на справжнього бойового кроля, в ряді питань він (і гадаю більша частина нашого істеблішменту) все ще неймовірно далекий від народу.

Бо, насправді, в голові пана Арсенія склалася якась ідеальна модель держави під назвою Україна. І це не погано. Більше того, я насмілюся навіть сказати, що це є дуже добре і вері ґуд. Але біда в тому, що модель з голови прем’єр міністра ніяк не може вкластися в шаблон реальної держави, яку ми маємо на сьогодні.

Це я не так про наболіле, як про нагальне.

Не так давно Яценюк заговорив про майже хрестовий похід проти споживання населенням газу. І мова не йшла про газ російській, бо ж нас всіх вже давно переконали, що в побуті ми користуємося своїм рідним, з власних копалин, чи свердловин (спеціалісти мене поправлять) газом, який і дешевший і пахне при згоранні приємніше. Прем’єр-міністр на державному рівні закликав споживачів переходити на користування електрикою, замість газу. І опалювати електрикою, і їжу готувати на електриці, і грішне тіло мити використовуючи електричний бойлер.

Батьківщина сказала – треба, я (як справжній патріот і віднедавна не то щоб палкий, але таки прихильник бойового кроля) направив свої стопи в наше рідне «Прикарпаттяобленерго», щоб взнати, як я можу посприяти успішності хрестового походу проти споживання газу.

Виявилося, що мої шанси плисти в фарватері енергетичної політики нашого уряду досить таки мізерні. Не хотілося б порівнювати мої збиті мрії з літаком малайзійських авіаліній, бо в моєму випадку, на щастя, ніхто не загинув, але відчуття…

В консультаційному центрі «Прикарпаттяобленерго» мені заявили, шо Сєня може казати все, що йому завгодно, а реалії зовсім інакші. Бо мій будинок, виявляється, забезпечується електроенергією потужністю в 2 кіловати, а для переходу на електричне забезпечення всіх комунальних потреб потрібно, як мінімум, 5. А ще краще 7. І задурно це ніхто не зробить.

А для цього треба писати колективну заявку від цілого будинку (і готувати грошики), а там її вдовольнять чи ні, теж питання. Враховуючи те, що електрична система будинку в якому я мешкаю «переплетена» з мережею сусіднього будинку, то заява повинна бути і від сусідів. А завжди знайдуться люди, які скажуть, що їм це не потрібно, бо вони тільки-но поставили новий «бошівський» газовий котел, тому їх мої проблеми не гребуть і найближчі кілька років гребти не будуть.

Так от питання до Яценюка (хоча, звичайно ж, він його навряд чи почує, тому вважатимемо питання риторичним). А не можна дати всім обл- та рай- енерго вказівку підвищити ватність (не плутати з ватою) будинків в зв’язку з новою енергетичною політикою. Чи це технічно неможливо?

Бо якщо неможливо, то нє фік триндіти…

Анонс-контракт