Про що найбільше запитували українці в Google у 23-й рік Незалежності


За останній рік пріоритети українців дуже змінилися. 12 місяців тому більшість українців і гадки не мала, що таке анексія, "бук", ″град″ і що їхніх родичів будуть вести з Донецької області у цинкових гробах, а Крим піде під Росію. Але людина залишається людиною, зі всіма своїми слабкостями і звичками.

Напередодні Дня Незалежності INSIDER вирішив проаналізувати, як змінилися зацікавлення українців, проаналізувавши їх пошукові запити у Google.

Ось які дані надала компанія.

 

Серпень 2013

Рік тому в пріоритетах українців по пошуку в Google першу сходинку займав сайт "Абіт-пошук" – сервіс, що дозволяє переглянути місце конкретного абітурієнта у рейтингових списках на вступ. Третю позицію посів дотичний до цієї теми запит – яким був конкурс на вступ у 2013 році. Інші позиції в десятці зайняли серіали. Найбільше українців цікавили телеінтерпретації життя Васілія Сталіна – "сина батька народів".Конкурувати з ними зміг лише попит на інформацію про новий смартфон Lenovo K-900. 

 

Вересень 2013

На початку осені українців найбільше цікавив третій сезон кулінарного шоу "МастерШеф". Конкурувала з ним до подробиць смерті півзахисника луганської "Зорі" – Максима Білого, який помер 14 вересня від пухлини мозку. Крім того вболівальники активно шукали новини та налітику про матчі збірної України у відборі до плей-оф Чемпіонату світу  з футболу проти Сан-Марино та Англії – відповідно шоста та восьма сходинки. Фанати збірної України з баскетболу підняли запит про виступ нашої команди на турнірі "Євробаскет-2013" на четверту сходинку. А далі знову серіали. Перший місяць осені знаменується також початком телесезону, тож серіал про болгарську ясновидицю Вангу, шоу "Хочу в Виагру", "Х-фактор 4" посіли третю, сьому та дев'яту позиції. У кінці списку популярний мем "узбагойся" з лемуром із мультфільму "Мадагаскар" та фільм Девіда Туі "Ріддік".

 

Жовтень 2013

Політичним журналістам важко повірити, але ще в жовтні нікого з українців не цікавили новини про євроасоціацію. Топ-інтерес наших громадян становив бій Кличко – Повєткін, матч Шахтар – Манчестер Юнайтед, матч збірних України та Польщі з футболу. Багато хто шукав подробиці про чуже нам свято Гелоуін. Інші запити – знову ж таки серіали широкого асортименту: від любовних турецьких до біографічного про співака Петра Лещенка та гумористичного про хокей.

 

Листопад 2013

Ось ми і дійшли до переломного місяця в українській історії. Незважаючи на те, що першусходинку зацікавлень становить сумнозвісний матч Україна – Франція, коли наша збірна не змогла вийти в плей-оф ЧС-2014,  а на другому місці вже щойно народжене слово "Євромайдан". Далі українці переймалися через моніторинг якості освіти, запроваджений Табачником у школах. Серіали, шоу та кіноновинки потроху переміщаються до низу списку. 

 

Грудень 2013

Смерть зірки фільму "Форсаж" Пола Вокера перемогла найважливішу подію країни. Хоча увага до Євромайдану дуже висока. Друге місце в пошуку займає "Громадське ТВ", які на той час робили якісні трансляції з Євромайдану, "майдан онлайн" – запит аудиторії, яка ще не звикла до стрімінгу. Сьома та восьма сходинки присвячені новинам з Майдану та долі київського пам’ятника Леніну. Суспільно-політичним подіям відводиться майже половина всього інтересу українців до новин, чого годі було чекати на початку осені. Інша половина списку складається з новорічних привітань, мультфільму "Холодне серце", серіалу "Чорні кішки" та  каналу 112.

 

Січень 2014

В новому році вся увага прикута до однієї вулиці в Києві — Грушевського. За рахунок телекамер на готелі ″Дніпро″, які найкраще показували сутички між майданівцями та правоохоронцями, на першу сходинку видирається канал Миколи Княжицького "Espresso.tv". Шосту позицію займає Правий сектор, сьому – запит "грушевського онлайн". Втім друге місце в списку зацікавлень -  новини про пухлину мозку співачки Жанни Фріске. Різдвяні свята теж позначились на запитах та зацікавленнях - українці шукали привітання до Різдва та дивилися серіали.

 

Лютий 2014

Увага українського сегменту Google у лютому була прикута до Олімпіади в Сочі. Найбільше враження на ній справив виступ 15-річної росіянки Юлії Липницької – чемпіонки Ігор з фігурного катання у командному заліку.
"Майдан онлайн" все ще в топі. Раптово юзерів зацікавило питання, хто такий Арсен Аваков. Революційні події знову розбавило свято: три позиції присвячені валентинкам, Дню Святого Валентина та 23 лютого. Закінчується список ключовим запитанням: "Де Янукович?".

 

Березень 2014

Судячи з запитів березня, українці дуже сподівалися, що їхній колишній президент так помер.  Після страшних подій революції багатьох потягло на відпочинок, бо на перших місцях "Холостяк" та серіал "Кухня". Навіть події в Криму викликали інтерес лише в персоні прокурорші "няш-мяш" Наталі Поклонської, яка йде на четвертій позиції. Привітання з 8 березня стоять поряд з пошуком новин про заворушення в Абхазії. Українцям ще важко осягнути масштаби військової операції РФ, але в пошуку дедалі частіше з'являються "анексія", "мобілізація" та "референдум".

 

Квітень 2014

В країні починається війна, а на першому місці серіал "Фізрук" — про начальника охорони російського олігарха. Половину топу знову займають шоу та серіали. Але на другій позиції новини із Слов'янська, де терористи на той час організували свій передовий штаб. Перші вбивства перемішуються з Воскресінням Хрестовим. Завершальні акорди: "візитка Яроша" та бій Кличко – Леапаї.

 

Травень 2014

"Фізрук" поступився першою сходинкою Євробаченню, одразу за ним по сусідству Кончіта Вурст та ДНР. В парі ідуть також результати виборів 2014 і "Годзілла". Невдале самогубство генерального директора "Первого канала" Костянтина Ернста на сьомій позиції. Українців починає цікавити самохідна артилерійська установка "Нона", яка спричиняє найбільші жертви в Слов'янську, трагедія під Волновахою (розстріл блокпосту) та в криваві події в Одесі (підпал Будинку профсоюзів) замикають список. 

 

Червень 2014

Вболівальники Сходу та Заходу об'єдналися у перегляді Чемпіонату світу з футболу, найбільше вразив юзерів матч Бразилія – Хорватія та футболіст збірної Уругваю Луїс Суарес, який вкусив захисника італійської команди за руку. Почалася вступна кампанія – абітурієнти вивели у топ Український центр оцінювання якості освіти та "результати ЗНО 2014". На третій сходинці інаугурація Петра Порошенка. А далі знову серіали і шоу.

 

Липень 2014

Останній місяць моніторингу українці прискіпливо спостерігали за картою АТО, вступом у виші та фестивалем "Новая волна". Трохи менше зацікавили користувачів результати конкурсу "Міс Москва – 2014" та розгромна поразка збірної Бразилії від німців 7:1. Смерть російської опозиціонерки Валерії Новодворської та трагедія зі збитим Бойнгом -777 малазійських авіаліній над Донеччиною завершують список. Крім того, українців цікавлять подробиці біографії лідера російських бойовиків Ігоря Стрєлкова.